Manuscrisul misterios care ar da indicii despre o comoară uriașă. Descoperit la Marea Moartă, încă nu a fost complet înțeles

Manuscrisul misterios care ar da indicii despre o comoară uriașă. Descoperit la Marea Moartă, încă nu a fost complet înțeles

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt printre cele mai faimoase descoperiri arheologice, însă unul dintre ele este extrem de important și diferit de toate celelalte, întrucât conține indicii despre existența unor comori incredibile, nedescoperite nici până astăzi.

O parte a manuscriselor de la Marea Moartă FOTO Adevărul

În anul 1947, un crescător de capre palestinian care-și păștea animalele printre stâncile din aproapierea țărmurilor de nord ale Mării Moarte se juca cu pietre, aruncându-le în peșterile din împrejurimi. Într-una dintre acestea, păstorul a auzit zgomot de vas spart. A doua zi, s-a întors împreună cu prieteni și rude pentru a explora caverna.

În interior, au descoperit opt recipiente din lut în care se aflau manuscrise foarte vechi, cu o scriere imprimată pe piele de capră. Vestea s-a dus, iar oamenii din împrejurimi, dar și anticari din Bethleem au explorat zona, descoperind în grotele de lângă Marea Moartă numeroase manuscrise, unele inscripționate pe piele de capră, altele pe papirus.

O parte dintre aceste manuscrise au fost predate sau vândute Universității din Ierusalim. Aici, specialiștii și-au dat seama că este vorba despre artefacte foarte vechi, scrise în limbi utilizate în zona Palestinei acum mai bine de 2000 de ani. Așa au fost descoperite primele fragmente din celebrele manuscrise de la Marea Moartă, printre cele mai faimoase artefacte descoperite în istoria umanității.

Manuscrisele au declanșat o adevărată furtună în luma științifică și teologică, mai ales că ele conțineau texte religioase importante, inclusiv cele mai vechi mărturii ale scrierilor din Vechiul Testament. Pe lângă acestea, a fost descoperit și un manuscris unicat, foarte diferit de toate celelalte, despre care specialiștii spun că nu a fost încă pe deplin înțeles.

Manuscrisele care au adus lumina, dar și furtuna în lumea biblică

Odată descoperite de lumea științifică, aceste manuscrise de la Marea Moartă din regiunea numită Qumran au stârnit o fascinație aparte. Au fost organizate săpături sistematice, iar specialiști din toată lumea au participat la săpături, fiind descoperite, în total, aproximativ 40.000 de fragmente de manuscrise. Ele pot fi încadrate în mai multe categorii, în primul rând după locul în care au fost găsite, fiind efectiv răspândite pe un areal întins, în vecinătatea Mării Moarte. Este vorba desprte manuscrisele din regiunea Qumran, din categoria celor găsite de păstorii palestinieni, cele din regiunea Wadi Murabba at la 25 de kilometri de Ierusalim, dar și cele din regiunea Khirbet-Mird, la 14 kilometri de Ierusalim.

Manuscrisele nu sunt toate din aceeași perioadă, iar vechimea lor variază, fiind încadrată între secolele al II-lea îHr și I d Hr. Unele fragmente ar fi datate chiar către secolul al III-lea îHr. Majoritatea lor au un caracater religios, fiind fragmente ale majorității cărților Vechiului Testament, mai puțin cele ale cărții Esterei, Tobie și Iisus Sirah. În plus, pe lângă textele biblice sunt și comentarii ale acestora de acum aproximativ 2000 de ani, inclusiv ale psalmilor, dar și fragmente dintr-o carte a Apocalipsei, necunoscute până atunci.

Pentru lumea teologică, aceste manuscrise au reprezentat o adevărată rază de lumină, fiind cea mai veche scriere biblică descoperită. Din punct de vedere științific, aceste manuscrise sunt foarte valoroase mai ales că o parte tratează evenimente istorice, momente din viața de zi cu zi a populațiilor din acea perioadă, conținând inclusiv fragmente cu texte administrative.

În plus, sunt scrise în mai multe limbi utilizate în zona palestiniană în urmă cu aproximativ 2000 de ani, inclusiv ebraica veche și aramaică. Odată cu descoperirea lor, în jurul manuscriselor de la Marea Moartă au apărut numeroase controverse și teorii ale conspirației.

Manuscrisul din cupru, un mister al lumii biblice

În urma săpăturilor arheologice din zona grotei numărul trei de la Qumran, în anul 1952, arheologii au descoperit cel mai misterios manuscris de la Marea Moartă. Este complet diferit de celelalte, e scris în cu totul altă limbă și are un conținut care nici astăzi nu este pe deplin înțeles. Este vorba despre celebrul manuscris din cupru, de fapt, o foaie de aramă, fină, compusă din trei foi, cu 12 coloane scrise. Specialiștii care au descoperit manuscrisul nu l-au putut desface prin metode convenționale și au fost nevoiți să-l taie în 23 de bucăți, pentru ca mai apoi să le lipească una de cealaltă.

Informațiile din manuscris sunt redactate într-o formă de ebraică veche, apropiată de misna, unul dintre cele mai vechi dialecte. Tocmai de aceea sunt specialiști care cred că acest manuscris provine din secolul al IV lea îHr.

John Marco Allegro, cel gare a găsit acest manuscris, l-a transcris imediat și a realizat că are un conținut unicat. Astfel, manuscrisul respectiv nu dezbătea probleme religioase, administrative sau istorice, ci era pur și simplu o posibilă hartă a unor comori.

O hartă antică a unei comori extrem de valoroase

Manuscrisul conținea o listă cu indicații privind găsirea a 64 de locații în care ar fi fost ascunse comori incredibile, cantități uriașe de aur și argint, veșminte religioase foarte prețiose, vase din aur și bijuterii. Se estimează că aceste comori ar valora astăzi aproximativ un miliard de dolari.

„Sunt 42 de talanți ascunși sub scări, în mina de sare. Șase lingouri de aur se află pe a treia terasă. Mai sunt 70 de talanți de argint ascunși în vesela de lemn, în cisterna din camera mortuară, în cimitirul lui Matia ”, se arată într-un scurt fragment.

Specialiștii sunt de părere că această comoară ar fi aparținut Templului din Ierusalim, mai exact Primului Templu, cel distrus de regele Babilonului, Nabucodonosor, în anul 586 îHr. O altă datare a manuscrisului, între 25 îHr și 100 d Hr, conduce către o altă ipoteză, și anume că ar fi vorba despre comoara din timpul Celui de-al Doilea Templu, în secolul I d Hr, care ar fi fost ascunsă de către romani.

Echipe de cercetători au declanșat cea mai mare vânătoare de comori, însă deocamdată nu a fost găsit nimic. Există și ipoteza conform căreia comoara nu ar fi, de fapt, reală, ci un mesaj încifrat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB