MApN a depus o plângere prealabilă la Preşedinţie pentru revocarea decretului privind prelungirea mandatului şefului SMAp

MApN a depus o plângere prealabilă la Preşedinţie pentru revocarea decretului privind prelungirea mandatului şefului SMAp

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1.331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării (SMAp), se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MApN.

Conform sursei citate, plângerea prealabilă, înaintată marţi, a fost constituită în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, ea fiind motivată prin faptul că "decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia ''Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an''.

"Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naţionale şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului", se mai precizează în comunicatul MApN.

Oficialii MApN mai evidenţiază în documentul înaintat preşedintelui Klaus Iohannis precedentul juridic în materie, prin faptul că preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului Apărării şi avizul prim-ministrului.

Pe 28 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării , el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.

Ministrul Apărării preciza atunci că propunerea sa pentru şefia SMAp a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană.

"Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat - n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifălean să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale. (...) Din ce citesc eu în lege şi propunerea de prelungire se face tot de către ministrul Apărării", arăta Leş.

Potrivit acestuia, şeful statului i-ar fi spus în şedinţa CSAT că nu vrea "să mute oamenii de aici colo, că sunt buni pe unde sunt". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...