MApN: Aproximativ 150 de militari români vor participa la exerciţiul de comandament DEFENDER Europe 2021 CAX/CPX

MApN: Aproximativ 150 de militari români vor participa la exerciţiul de comandament DEFENDER Europe 2021 CAX/CPX

Aproximativ 150 de militari din toate categoriile de forţe ale Armatei României vor participa la exerciţiul de comandament DEFENDER Europe 2021 CAX/CPX, a anunţat, joi, Ministerul Apărării Naţionale.

"Un contingent de aproximativ 150 de militari din toate categoriile de forţe ale Armatei României a fost dislocat joi, în Centrul de instruire al Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF) din Grafenwohr, Germania, pentru a încadra, alături de militarii USAREUR-AF, celulele de răspuns (RC) pentru exerciţiul de comandament DEFENDER Europe 2021 Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (CAX/CPX), în sprijinul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE)", se precizează într-un comunicat al MApN, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, celulelor de răspuns le revine un rol important pentru simularea reală a fluxului de informaţii în cadrul exerciţiului privind acţiunile trupelor proprii, în vederea creării unui mediu de instruire cât mai apropiat celui de luptă real, necesar exersării procedurilor operaţionale, a proceselor de luare a deciziei şi exercitării comenzii şi controlului forţelor din subordine pe timpul execuţiei operaţiilor militare.

"DEFENDER Europe 2021 CAX/CPX reprezintă un eveniment major de instruire pentru HQ MNC-SE, prin care se urmăreşte, atât creşterea nivelului de pregătire şi de interoperabilitate într-un mediu de instruire multinaţional alături de militarii naţiunilor participante, cât şi demonstrarea capabilităţii operaţionale iniţiale (IOC)", precizează Ministerul Apărării.

De asemenea, spune MApN, în această săptămână, s-a realizat dislocarea în România a aproximativ 100 de militari din cadrul Comandamentului Corpului Aliat de Reacţie Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie şi integrarea acestora în structurile specifice HQ MNC-SE pregătite pentru exerciţiu. În anul 2020, capacitatea operaţională a HQ ARRC a fost reconfirmată, iar, din această perspectivă, experienţa HQ ARRC este valoroasă pentru operaţionalizarea HQ MNC-SE.

"Cooperarea dintre HQ MNC-SE şi HQ ARRC se desfăşoară în baza parteneriatului - Mutual Training Support Agreement (MTSA) - prin care HQ ARRC oferă sprijin şi expertiză HQ MNC-SE în vederea realizării Capabilităţii Operaţionale Iniţiale (IOC) în acest an şi, ulterior, a Capabilităţii Operaţionale Finale (FOC) până în anul 2024", menţionează Ministerul Apărării Naţionale.

DEFENDER Europe 21 este un exerciţiu multinaţional întrunit, de mare amploare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), având ca scop creşterea capacităţii de reacţie şi a nivelului de interoperabilitate cu forţele ţărilor membre ale NATO şi partenere. Aflat în plină desfăşurare, exerciţiul DEFENDER-Europe 21 integrează aproximativ 28.000 de militari aparţinând forţelor militare aliate şi partenere din 26 de naţiuni, care se instruiesc, simultan, în peste 30 de zone de antrenament în 12 ţări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro