MApN: Nu s-a discutat în Guvern formarea unui Schengen militar; nu se poate realiza fără aderarea la Schengen

MApN: Nu s-a discutat în Guvern formarea unui Schengen militar; nu se poate realiza fără aderarea la Schengen

Ministerul Apărării Naționale infirmă categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului, s-a luat în discuție ideea formării unui Schengen militar, precizând că acesta nu se poate realiza fără ca România să continue demersurile de aderare la spațiul Schengen propriu-zis.

 Potrivit unui comunicat MApN, precizările vin în urma preluărilor în mass media a declarațiilor ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, susținute în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a Adunării Parlamentare NATO.

"Infirmăm categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuție ideea de formare a unui spațiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma 'Schengen militar' se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în alta, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid", se arată în comunicat.

După cum menționează sursa amintită, din 2014 până în prezent NATO și Armata României au făcut eforturi substanțiale pentru creșterea capacității operaționale a Forței de Reacție Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianței în situații de criză.

"Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, a precizat că abordarea unui spațiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca țara noastră să continue demersurile de aderare la Spațiul Schengen. România a îndeplinit toate condițiile impuse, conform termenelor agreate și angajate", adaugă MApN.

Conform acestei surse, Fifor s-a arătat conștient de birocrația de la frontiere, subliniind că nu se poate discuta despre Schengen-ul militar fără spațiul Schengen propriu-zis.

"Noi vorbim de asemenea despre birocrație. Suntem conștienți despre birocrația de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, și fac asta și în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spațiu Schengen militar fără a vorbi despre spațiul Schengen propriu-zis. Bineînțeles, convoaiele militare staționează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spațiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spațiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen și să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spațiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianței și al SUA", a declarat ministrul la Adunarea Parlamentară a NATO, potrivit MApN.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...