Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

Un inalt oficial din Kargazstan, seful Comisiei lingvistice a Kargazstanului, a anuntat ca tara sa va trece la alfabetul latin de la sistemul chirilic, bazat pe limba rusa, relateaza agentiile de presa, scrie Aktual24.ro.

Profesorul Kanibek Osmonaliev a facut acest anunt in timpul atelierului de lucru privind alfabetul comun al lumii turcice din Bursa, Turcia, la inceputul acestei saptamani, a relatat site-ul polonez niezalezna.pl, citat de Polskie Radio .

Evenimentul a reunit savanti si academicieni din tarile turcice.

Osmonaliev, care conduce Comisia lingvistica a Kargazstanului, a declarat la reuniune ca tara sa va calca pe urmele Kazahstanului, care va trece la alfabetul latin in 2025, potrivit site-ului central.asia-news.com.

„Vom urma exemplul Kazahstanului”, a spus oficialul. „Este randul nostru. Acest eveniment este primul pas in aceasta directie”.

Osmonaliev a adaugat ca adoptarea alfabetului latin de catre Kazahstan va fi „o punte” catre noul sistem lingvistic pentru tarile vecine.

Conferinta de la Bursa a recomandat ca viitoarele alfabete nationale sa se bazeze pe „alfabetul turc comun turc de 34 de litere”, aprobat la un simpozion la Universitatea Marmara, Turcia, in 1991.

Site-ul polonez a subliniat ca Kargazstanul cauta din ce in ce mai mult sa se distanteze de Rusia. „Russkiy Mir (lumea rusa) se destrama”, a adaugat niezalezna.pl.

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului sau, a anuntat intr-un discurs presedintele rus Vladimir Putin, care a semnat impreuna cu liderii acelor provincii ”tratatele” de alipire a lor la Federatia Rusa si a cerut Ucrainei ”sa inceteze imediat ostilitatile” si sa revina la masa tratativelor, relateaza AFP, Reuters si EFE.

”Ne vom apara teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzand Occidentul ca duce in ”razboi hibrid” impotriva Rusiei.

”Indemnam regimul de la Kiev sa inceteze imediat atacurile, toate ostilitatile si sa revina la masa negocierilor”, a cerut Putin in discursul sustinut in fata membrilor guvernului, ai parlamentului si altor reprezentanti ai statului rus.

El a subliniat ca Rusia este pregatita sa reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzand ca autoritatile ucrainene ”trebuie sa respecte libera exprimare a vointei populare” a locuitorilor celor patru provincii, o referire la asa-zisele referendumuri prin care Rusia doreste sa-si atribuie o baza legala a anexarii lor, fara a tine cont de dreptul international.

Totusi, Putin a asigurat ca Rusia nu urmareste restabilirea Uniunii Sovietice. ”URSS a disparut, trecutul nu mai poate fi adus inapoi. Si Rusia nu are nevoie de asta in ziua de azi, nu aspiram la acest lucru”, a promis Putin.

In schimb, el a acuzat Occidentul ca doreste sa faca din Rusia o ”colonie”, dupa ce ”in 1991 Occidentul a sperat ca Rusia nu va reusi sa depaseasca acest impact (al disparitiei URSS n.red) si ca ar fi urmat sa se dezintegreze singura”.

”Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care ii permite sa paraziteze si, in realitate, sa jefuiasca lumea intreaga. Ei vor sa ne vada ca pe o colonie”, a remarcat Putin, care crede ca ”colapsul hegemoniei occidentale” a devenit ireversibil.

Occidentul ”nu poate trai linistit vazand ca in lume exista o tara atat de mare si de extinsa, cu toate aceste teritorii, bogatii naturale, resurse, si un popor care nu stie sa traiasca si nu va trai niciodata sub ordine straine”, a continuat el in discursul axat pe critici la adresa Occidentului, despre care a mai spus ca urmareste sa distruga statele care nu sunt dispuse sa-si cedeze suveranitatea si care nu sunt conduse de lideri dispusi sa fie ”vasalii” puterilor occidentale.

”De aici provine agresivitatea lor impotriva statelor independente, a valorilor traditionale si culturilor autohtone”, a observat Putin, dupa care a adresat membrilor auditoriului sau intrebarea daca doresc ”sa li se ofere operatii de schimbare de sex copiilor” lor, o practica despre care a sugerat ca a devenit raspandita in Occident.

El a acuzat de asemenea puterile ”anglo-saxone” ca sunt autoarele sabotajului de saptamana aceasta asupra gazoductelor Nord Stream. ”Sanctiunile (impotriva Rusiei n.red) nu sunt suficiente pentru anglo-saxoni, au trecut la un sabotaj incredibil”, a sustinut liderul de la Kremlin. ”Organizand exploziile asupra gazoductelor internationale (…), ei au inceput de fapt sa distruga infrastructura energetica europeana”, a acuzat el in continuare.

Si ”precedentul” folosirii armelor nucleare apartine tot Occidentului, a mai remarcat presedintele rus, amintind de atacurile nucleare americane asupra Japoniei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Putin si liderii prorusi instalati de Moscova in cele patru provincii ucrainene partial ocupate de trupele ruse dupa invazia inceputa pe 24 februarie au semnat vineri dupa-amiaza in cadrul unei ceremonii la Marele Palat al Kremlinului tratatele de alipire a acestora la Federatia Rusa, in urma asa-ziselor referendumuri desfasurate in acele provincii.

Trupele ruse controleaza aproape integral provinciile Lugansk si Herson si circa 60% din Donetk si Zaporojie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...