Mare scandal de corupție în Tanzania din cauza unui contract semnat în România pentru achiziția unor echipamente de salvare în valoare de 390 de milioane de euro

Mare scandal de corupție în Tanzania din cauza unui contract semnat în România pentru achiziția unor echipamente de salvare în valoare de 390 de milioane de euro

Oficiali anticorupţie i-au interogat pe adjunctul ministrului de interne, Hamad Masauni, şi pe vice-secretarul permanent din acelaşi minister, Ramadhani Kailima, pe tema presupusei lor implicări în contractul semnat în România pentru achiziţia de echipamente de pompieri şi de salvare în valoare de 1 trilion de şilingi tanzanieni (peste 390 milioane euro), informează publicația Thecitizen.co.tz, citată de Rador.

Acordul a fost dezvăluit publicului săptămâna trecută de către preşedintele John Magufuli, care din acest motiv i-a demis pe ministrul de interne Kangi Lugola şi pe comisarul general al forţei de incendiu şi salvare, Thobias Andengenye.

El şi-a acuzat adjunctul că a semnat contractul fără a implica ministerul de finanţe şi Adunarea Naţională. Secretarul permanent al ministerului de la acea dată, generalul maior Jocob Kingu, a ales să demisioneze după dezvăluirea afacerii.

Directorul general interimar al Biroului pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei (PCCB), John Mbungo, a declarat pentru The Citizen că instituţia sa va trimite o delegaţie în România pentru a investiga mai detaliat contractul.
El spune că PCCB va furniza noi amănunte despre mersul anchetei.

„Trebuie să stabilim dacă respectiva firmă românească, Rom International Solution, chiar există acolo”, a declarat dl Mbungo.

  • Din verificările efectuate de G4Media.ro la Registrul Comerțului, nu există nici o firmă înregistrată în România cu numele Rom International Solution.

Oficialii demişi fac parte dintre cei mai înalţi lideri guvernamentali care au fost convocaţi recent la sediul PCCB din capitala Dodoma pentru a fi interogaţi.

„Acuzaţii vor fi convocaţi frecvent pentru şedinţe de interogare, în perioade diferite, pe măsură ce continuăm să scoatem la lumină afacerea”, a declarat şeful PCCB.

Liderii acuzaţi s-au prezentat la sediul PCCB din Dodoma pentru interogare la ore diferite, vineri şi sâmbătă, fiind interogaţi până la cinci ore. Dl Lugola a fost interogat vineri peste cinci ore, iar dl Masauni a fost perpelit ieri timp de două ore.

Şeful a refuzat să comenteze cu privire la detaliile interogării.

Sursa: Thecitizen.co.tz/ Rador/ Traducere: Andrei Suba


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene

5 VIDEO Incendiu puternic la Moscova!