Marea Britanie: Boris Johnson a spus iniţial de coronavirus că este "noua gripă porcină", susţine un fost consilier

Marea Britanie: Boris Johnson a spus iniţial de coronavirus că este "noua gripă porcină", susţine un fost consilier

Premierul britanic Boris Johnson a spus la început despre epidemia de coronavirus că este "noua gripă porcină", a afirmat miercuri fostul său consilier-şef Dominic Cummings, într-o audiere în parlament consacrată gestionării de către guvern a crizei COVID-19, relatează dpa şi Reuters.

"În februarie (2020 - n.r.), prim-ministrul considera că este vorba doar de o poveste de speriat, a spus că este noua gripă porcină", a declarat Cummings. Potrivit acestuia, Boris Johnson chiar s-a oferit să fie injectat la televizor cu noul coronavirus pentru a demonstra că nu e nimic serios.

Guvernul "nu făcea deloc pregătiri de război (împotriva COVID-19) în februarie 2020, mulţi fiind practic plecaţi la schi", a conchis fostul consilier, acuzând totodată executivul că a reacţionat prea încet la criză şi prezentând scuze familiilor celor care "au murit în mod nenecesar".


Foto: (c) UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT/EPA


În acelaşi timp, Cummings a calificat drept o "greşeală catastrofală" secretomania din jurul deciziilor luate de grupul de consilieri ştiinţifici ai guvernului.

El a acuzat de asemenea Ministerul Sănătăţii că a considerat inevitabilă obţinerea "imunizării în masă" pe considerentul că dacă ar încerca să suprime răspândirea virusului pe parcursul verii, acesta nu ar fi făcut decât să reapară iarna, punând din nou sub presiune sistemul de sănătate.

Fostul consilier, care a demisionat în noiembrie anul trecut, devenind unul din cei mai vocali critici ai fostului său şef, a denunţat înainte de apariţia sa în faţa comisiei parlamentare şi faptul că guvernul britanic nu a impus un nou lockdown în septembrie, în pofida creşterii numărului de cazuri.

Miercuri dimineaţa, înainte de audierea lui Cummings, ministrul transporturilor Grant Shapps a respins aceste critici, declarând pentru BBC că "au mai fost chiar două lockdown-uri, în noiembrie şi în ianuarie", şi că preferă să-i lase pe "alţii să decidă dacă martorul este de încredere".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...