Marea Britanie: Candidatele la funcția de premier promit să trateze mai dur imigrația după Brexit (Sinteză)

Marea Britanie: Candidatele la funcția de premier promit să trateze mai dur imigrația după Brexit (Sinteză)

Ambele candidate care vor să devină viitor prim-ministru al Marii Britanii au promis în interviuri publicate vineri că vor impune reguli mai stricte cetățenilor UE noi sosiți în Regatul Unit, în timp ce se confruntă cu un vot al membrilor de partid pentru a-l alege pe succesorul lui David Cameron, notează Reuters.


La puțin peste două săptămâni după ce preocupările legate de imigrație i-au împins pe mulți britanici sa sprijine Brexitul într-un referendum, ministrul de interne Theresa May și ministrul energiei Andrea Leadsom au promis amândouă că vor restricționa libera circulație a cetățenilor din UE.

"Persoanele care vin în vacanță sau călătoresc în interes de afaceri sau colaborează în domeniul științei vor putea să facă acest lucru, dar dreptul de ședere și dreptul de a lucra aici vor depinde de permisele de muncă", a declarat Andrea Leadsom ziarului Times.

De asemenea, ea pare să sugereze că orice cetățean al UE care sosește după data de 9 septembrie, când va fi ales un nou lider, nu ar mai putea să rămână în Marea Britanie protejat în virtutea regulilor UE: "Sub libera circulație a persoanelor nu trebuie să garantezi circulația gratuită pentru totdeauna", a declarat ea.

Theresa May, care a obținut mai mult sprijin din partea parlamentarilor conservatori într-un vot joi, a afirmat la rândul ei că va schimba libertatea regulilor de circulație a persoanelor.

"Dacă eu sunt prim-ministru, vom ieși din Uniunea Europeană și o parte din aceasta va fi controlul liberei circulații", a declarat May ziarului Daily Telegraph.

Controlul asupra numărului de noi sosiri în Marea Britanie a fost un factor major de decizie pentru mulți din cei 52% dintre britanici care au sprijinit părăsirea Uniunii Europene, dar Marea Britanie ar putea să accepte cetățeni ai UE în schimbul accesului la piața unică, mai notează Reuters.

Când britanicii au fost întrebați să aleagă între cele două, 48% dintre cei intervievați au declarat că sunt în favoarea menținerii accesului la piața unică, comparativ cu 37% care au spus că plafonarea imigrației din Europa este mai importantă, potrivit unui sondaj realizat de ORB pentru ziarul The Independent și publicat vineri.

În jur de 150.000 de membri obișnuiți ai Partidului Conservator la putere vor alege un succesor al lui Cameron pe 9 septembrie, amintește Reuters.

În ceea ce s-ar putea transforma într-o cursă devenită mai personală între cele două candidate, Leadsom a menționat că Theresa May nu are copii într-un interviu acordat ziarului Times, notează de asemenea Reuters.

"Ea are eventual nepoate, nepoți, o mulțime de oameni, dar eu am copii care vor avea copii ce vor fi direct o parte din ceea ce se întâmplă în continuare", a spus ea citată într-un articol titrând: "Fiind mamă, obțin avantajul asupra lui May".

Ea a postat pe Twitter vineri noapte: "Este într-adevăr îngrozitor și exact opusul a ceea ce am spus. Sunt dezgustată".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia