Marea Britanie: Ceremonia de schimbare a Gărzii la Palatul Buckingham își modifică programul din motive de securitate

Ceremonie militară veche de secole și atracție turistică londoneză majoră, ritualul de schimbare a Gărzii la Palatul Buckingham își va modifica programul din motive de securitate, în contextul amenințării teroriste, a anunțat joi palatul regal, relatează AFP.

Acest spectacol extrem de colorat, care are lor zilnic din aprilie până la sfârșit de iulie și o dată la două zile în restul anului, atrage în permanență sute sau chiar mii de turiști în fața porților reședinței Reginei Elisabeta a II-a.

Armata a decis joi să modifice programul ceremoniei pe perioada începând din august și până în martie. Începând cu 16 ianuarie, ceremonia va avea loc în zile fixe: luni, miercuri, vineri și duminică. Ea va începe de asemenea cu jumătate de oră mai devreme, la ora locală 11:00, față de 11:30 până acum.

"Nu a fost luată încă nicio decizie" privind o adaptare similară a programului de vară, a precizat un purtător de cuvânt al armatei britanice.

Schimbarea survine în contextul în care, din cauza atentatului de la Berlin de la 19 decembrie 2016 soldat cu 12 morți, poliția britanică a întărit securitatea la Palatul Buckingham, interzicând circulația în fața palatului regal în momentul schimbării Gărzii.

Scotland Yard își revizuiește cu regularitate diferitele proceduri de securitate, în special atunci când are loc câte un atentat într-un oraș european.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie este fixat din august 2014 la "grav", al patrulea pe o scară de 5.

La începutul lunii decembrie, șeful serviciului britanic de informații externe, Alex Younger, a declarat că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și războiul din Siria fac ca asupra Marii Britanii să planeze o amenințare de atentat "fără precedent".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou