Marea Britanie: Ceremonia de schimbare a Gărzii la Palatul Buckingham își modifică programul din motive de securitate

Marea Britanie: Ceremonia de schimbare a Gărzii la Palatul Buckingham își modifică programul din motive de securitate

Ceremonie militară veche de secole și atracție turistică londoneză majoră, ritualul de schimbare a Gărzii la Palatul Buckingham își va modifica programul din motive de securitate, în contextul amenințării teroriste, a anunțat joi palatul regal, relatează AFP.

Acest spectacol extrem de colorat, care are lor zilnic din aprilie până la sfârșit de iulie și o dată la două zile în restul anului, atrage în permanență sute sau chiar mii de turiști în fața porților reședinței Reginei Elisabeta a II-a.

Armata a decis joi să modifice programul ceremoniei pe perioada începând din august și până în martie. Începând cu 16 ianuarie, ceremonia va avea loc în zile fixe: luni, miercuri, vineri și duminică. Ea va începe de asemenea cu jumătate de oră mai devreme, la ora locală 11:00, față de 11:30 până acum.

"Nu a fost luată încă nicio decizie" privind o adaptare similară a programului de vară, a precizat un purtător de cuvânt al armatei britanice.

Schimbarea survine în contextul în care, din cauza atentatului de la Berlin de la 19 decembrie 2016 soldat cu 12 morți, poliția britanică a întărit securitatea la Palatul Buckingham, interzicând circulația în fața palatului regal în momentul schimbării Gărzii.

Scotland Yard își revizuiește cu regularitate diferitele proceduri de securitate, în special atunci când are loc câte un atentat într-un oraș european.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie este fixat din august 2014 la "grav", al patrulea pe o scară de 5.

La începutul lunii decembrie, șeful serviciului britanic de informații externe, Alex Younger, a declarat că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și războiul din Siria fac ca asupra Marii Britanii să planeze o amenințare de atentat "fără precedent".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…