Marea Britanie ia în calcul să trimită avioane în Ucraina: „Nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”

Marea Britanie ia în calcul să trimită avioane în Ucraina: „Nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”

Marea Britanie ar putea trimite avioane de vânătoare Ucrainei, însă ministrul Apărării, Ben Wallace avertizează totodată că nu este vorba de o „baghetă magică”, având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace FOTO EPA EFE

Afirmația a fost făcută de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, joi, relatează AFP, citată de digi24.ro . El nu exclude furnizarea acestora Kievului, dar avertizează totodată că nu este vorba de o „baghetă magică”, având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor.

În problema avioanelor, am fost clar. Dacă există un lucru pe care l-am învăţat în ultimul an este de a nu acţiona în avans şi de a nu exclude nimic”, le-a spus Ben Wallace jurnaliştilor în marja unui summit al Parteneriatului Aukus cu Australia.

Kievul cere F-16 de fabricaţie americană pentru a ajuta la respingerea invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei. SUA au indicat anterior că pentru moment nu iau în considerare livrarea de F-16 Ucrainei, dar alte ţări, cum ar fi Polonia, s-au arătat mai deschise în această problemă.

Sunt foarte deschis pentru a examina orice tip de sistem, nu doar avioane, pentru a aduce acest ajutor Ucrainei”, a declarat Ben Wallace.

Astfel de lucruri nu se întâmplă de la o zi la alta. Dar pot să spun că nu îi vom pune pe ucraineni în pericol”, a adăugat el. Formarea piloţilor ucraineni „ar lua luni de zile”, astfel că „nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”, a mai spus el.

Guvernul britanic părea să excludă pentru moment trimiterea de avioane de luptă F-35 a în Ucraina, deoarece sunt „extrem de sofisticate” și sunt necesare luni întregi de pregătire pentru a învăța să fie pilotate, relatează Politico .

Nu este practic

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat pe 31 ianuarie 2023 reporterilor că avioanele de luptă F-35 ale Marii Britanii sunt „extrem de sofisticate și durează luni de zile să înveți să le pilotezi. Având în vedere asta, credem că nu este practic să trimitem acele avioane în Ucraina . Evident, vom continua să oferim și să accelerăm sprijinul nostru militar Ucrainei și să ascultăm cu atenție cererile lor.”

Întrebat dacă Marea Britanie ar putea face ceva pentru a pregăti mai rapid F-35-urile pentru uzul forțelor armate ucrainene sau pentru a încuraja alte națiuni să furnizeze Kievului avioane de luptă, purtătorul de cuvânt a spus că „durata de timp necesară pentru a învăța cum să fie folosite aceste echipamente foarte complexe este factorul limitativ în acest caz”.

Dar vom explora ce mai putem face pentru a sprijini Ucraina”, au adăugat ei. „Pur și simplu opinia este că în prezent nu este practic să trimitem avioane de luptă.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“