Marea Britanie ia în calcul să trimită avioane în Ucraina: „Nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”

Marea Britanie ia în calcul să trimită avioane în Ucraina: „Nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”

Marea Britanie ar putea trimite avioane de vânătoare Ucrainei, însă ministrul Apărării, Ben Wallace avertizează totodată că nu este vorba de o „baghetă magică”, având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace FOTO EPA EFE

Afirmația a fost făcută de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, joi, relatează AFP, citată de digi24.ro . El nu exclude furnizarea acestora Kievului, dar avertizează totodată că nu este vorba de o „baghetă magică”, având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor.

În problema avioanelor, am fost clar. Dacă există un lucru pe care l-am învăţat în ultimul an este de a nu acţiona în avans şi de a nu exclude nimic”, le-a spus Ben Wallace jurnaliştilor în marja unui summit al Parteneriatului Aukus cu Australia.

Kievul cere F-16 de fabricaţie americană pentru a ajuta la respingerea invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei. SUA au indicat anterior că pentru moment nu iau în considerare livrarea de F-16 Ucrainei, dar alte ţări, cum ar fi Polonia, s-au arătat mai deschise în această problemă.

Sunt foarte deschis pentru a examina orice tip de sistem, nu doar avioane, pentru a aduce acest ajutor Ucrainei”, a declarat Ben Wallace.

Astfel de lucruri nu se întâmplă de la o zi la alta. Dar pot să spun că nu îi vom pune pe ucraineni în pericol”, a adăugat el. Formarea piloţilor ucraineni „ar lua luni de zile”, astfel că „nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”, a mai spus el.

Guvernul britanic părea să excludă pentru moment trimiterea de avioane de luptă F-35 a în Ucraina, deoarece sunt „extrem de sofisticate” și sunt necesare luni întregi de pregătire pentru a învăța să fie pilotate, relatează Politico .

Nu este practic

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat pe 31 ianuarie 2023 reporterilor că avioanele de luptă F-35 ale Marii Britanii sunt „extrem de sofisticate și durează luni de zile să înveți să le pilotezi. Având în vedere asta, credem că nu este practic să trimitem acele avioane în Ucraina . Evident, vom continua să oferim și să accelerăm sprijinul nostru militar Ucrainei și să ascultăm cu atenție cererile lor.”

Întrebat dacă Marea Britanie ar putea face ceva pentru a pregăti mai rapid F-35-urile pentru uzul forțelor armate ucrainene sau pentru a încuraja alte națiuni să furnizeze Kievului avioane de luptă, purtătorul de cuvânt a spus că „durata de timp necesară pentru a învăța cum să fie folosite aceste echipamente foarte complexe este factorul limitativ în acest caz”.

Dar vom explora ce mai putem face pentru a sprijini Ucraina”, au adăugat ei. „Pur și simplu opinia este că în prezent nu este practic să trimitem avioane de luptă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?