Marea Britanie: În gravă pierdere de popularitate, Truss luptă să-şi afirme autoritatea

Marea Britanie: În gravă pierdere de popularitate, Truss luptă să-şi afirme autoritatea

La doar o lună de la instalarea ei la putere, noua şefă a guvernului britanic Liz Truss este deja mai puţin populară decât au fost vreodată predecesorul ei Boris Johnson sau fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn, arată un sondaj YouGov, conform Agerpres .

73%, dintre britanici au o părere nefavorabilă despre premierul Liz Truss FOTO EPA EFE

Doar 14% dintre britanici afirmă acum că au o impresie favorabilă despre şefa executivului, comparativ cu 26% între 21 şi 22 septembrie.

Aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi, 73%, au o părere nefavorabilă despre Truss, iar dintre aceştia peste jumătate - 55% - au declarat că au o părere foarte nefavorabilă.

Aceste răspunsuri îi conferă un rating nefavorabil net de minus 59, adică un punctaj negativ la care nu au reuşit să ajungă nici Boris Johnson, care a atins doar minus 53, în iulie, nici Jeremy Corbyn, care a căzut la minus 55 în iunie 2019.

Sondajul YouGov a fost realizat pe un eşantion de 1751 de adulţi britanici în perioada 1-2 octombrie.

Miercuri, în ultima zi a unui congres până acum haotic al Partidului Conservator - subminat la rândul său de disensiunile interne cu privire la politica care trebuie urmată pentru ieşirea din criză a Regatului Unit -, Liz Truss a încercat să-şi redobândească autoritatea.

"În aceste vremuri dificile, trebuie să acţionăm. Sunt hotărâtă să fac să avanseze Regatul Unit pentru a ieşi din furtună", a spus Truss, într-un discurs neanunţat, de puţin peste o jumătate de oră, în faţa aleşilor şi militanţilor partidului său, a consemnat AFP.

Şefa guvernului, care şi-a propus să înnoiască puterea conservatoare aflată de 12 ani în fruntea ţării, a subliniat că doreşte "încheierea ciclului de creştere slabă" şi şi-a susţinut obiectivul de "creştere a economiei britanice". "Statu quo-ul nu este o opţiune", a insistat ea.

Încercând să-i reducă la tăcere pe cei care, în propriile rânduri, o acuză că este deja "în afara jocului", după abia o lună la putere, Truss şi-a reiterat din nou priorităţile: scăderea taxelor, îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Întreruptă pentru scurt timp de activişti ai ONG-ului Greenpeace care protestau împotriva încetării moratoriului asupra fracturării hidraulice decisă de guvernul său, şefa executivului britanic a reafirmat, de asemenea, pe larg în discursul său sprijinul Regatului Unit faţă de Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

De asemenea, prim-ministrul şi-a apărat încă o dată abordarea bugetară "responsabilă", în condiţiile în care "mini-bugetul" său prezentat pe 23 septembrie pentru a face faţă crizei costului vieţii a atras un val de critici pentru reducerile de impozite finanţate din datorie, iar lira sterlină s-a prăbuşit.

La presiunea propriei sale majorităţi, guvernul a renunţat, luni, la planurile care vizau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, o intenţie care a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare şi o rebeliune în interiorul Partidului Conservator.

Acest viraj, sprijinit de ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng, a slăbit şi mai mult poziţia premierului, care s-a apărat, asigurând că "nu este o ruşine ca un lider să asculte".

Va fi oare suficient discursul ei în congres pentru a-şi reafirma autoritatea, având în vedere că ministrul de interne, Suella Braverman, i-a acuzat marţi pe conservatorii care au criticat-o deschis pe Liz Truss că au lansat un "puci" împotriva ei? - se întreabă AFP.

Miza este ridicată, într-un moment în care fostul ministru al transporturilor Grant Shapps - care l-a susţinut pe fostul ministru de finanţe Rishi Sunak împotriva dnei Truss în cursa pentru Downing Street - a vorbit marţi despre pericolul unui vot de neîncredere al parlamentarilor conservatori.

"Nu cred că membrii parlamentului, conservatori, dacă văd că sondajele continuă aşa, vor sta cu mâinile încrucişate fără să facă nimic", a avertizat el.

Pe masa guvernului rămân o serie de dosare sensibile, care ar putea alimenta revolta, inclusiv ridicarea moratoriului privind fracturarea hidraulică sau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, la care Liz Truss a refuzat să renunţe definitiv, în pofida eliminării deocamdată din "mini-buget".

Un alt "ou fierbinte" îl reprezintă viitoarea reevaluare a prestaţiilor sociale, de care noul guvern nu se consideră legat ca urmare a angajamentului asumat de fostul premier Boris Johnson de a le majora corespunzător cu rata inflaţiei.

Avertismentul a venit în special de la secretarul de stat pentru relaţiile cu parlamentul, Penny Mordaunt, o fostă rivală a lui Liz Truss în cursa pentru Downing Street.

Şi alte câteva voci s-au ridicat în cadrul majorităţii pentru a-i reaminti lui Liz Truss să nu se îndepărteze prea mult de programul lui Boris Johnson, care în decembrie 2019 le-a adus conservatorilor un triumf fără precedent de la Margaret Thatcher (prim-ministru din 1979 până în 1990).

Următoarele alegeri sunt aşteptate în mai puţin de doi ani, iar opoziţia laburistă, condusă de Keir Starmer, mai centrist decât predecesorul său Jeremy Corbyn, pare să fi ieşit întărită după congresul propriu de la finele lui septembrie.

Un sondajul YouGov publicat marţi a arătat că 39% dintre britanici îi consideră pe conservatori "foarte" orientaţi spre dreapta, în creştere cu 12 puncte în două luni, iar un alt sondaj le-a acordat laburiştilor 33 de puncte de avans asupra conservatorilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul anilor 1990 şi venirea la putere a lui Tony Blair (1997 - 2007).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”