Marea Britanie se pregătește în secret pentru un atac al Rusiei. Sunt actualizate planuri din Războiul Rece

Marea Britanie se pregătește în secret pentru un atac al Rusiei. Sunt actualizate planuri din Războiul Rece

Marea Britanie se pregătește în secret pentru un posibil atac militar direct al Rusiei, în contextul îngrijorărilor că țara nu este pregătită pentru un război. Oficialilor li s-a cerut să actualizeze planuri de contingență vechi de 20 de ani, care ar mobiliza total Regatul Unit.

Marea Britanie se pregătește în secret pentru un posibil atac al Rusiei FOTO Shutterstock

Marea Britanie se pregătește în secret pentru un posibil atac al Rusiei FOTO Shutterstock

Un dosar clasificat va detalia modul în care Guvernul ar răspunde unei declarații de război, inclusiv amenajarea de buncăre pentru protejarea Cabinetului și a Familiei Regale, mesaje de serviciu public și stocuri de resurse esențiale, transmite The Telegraph.

Miniștrii se tem că Marea Britanie nu doar că ar fi depășită de Rusia și aliații săi pe câmpul de luptă, ci ar fi și complet nepregătită și slab apărată pe plan intern.

Oficialii ruși au amenințat în repetate rânduri Regatul Unit cu un atac direct din cauza sprijinului acordat Ucrainei, sprijin care ar putea include în curând și trupe britanice desfășurate pe teren.

Experții avertizează că infrastructura critică națională – terminale de gaze, cabluri submarine, centrale nucleare și noduri de transport – este vulnerabilă în fața unui atac.

Potrivit sursei citate, actualizarea planului clasificat de „apărare a teritoriului” va stabili strategia pentru zilele imediat următoare unui atac asupra teritoriului britanic, comis de un stat ostil.

Ce conține planul

Vor fi analizate scenarii care includ atacuri cu rachete convenționale, focoase nucleare sau operațiuni cibernetice – amenințări care erau limitate la ultima actualizare importantă a planului, realizată înainte de 2005.

Planul, redactat de Direcția pentru Reziliență din cadrul Cabinetului, va oferi premierului și membrilor guvernului instrucțiuni privind conducerea țării în timp de război și momentele în care aceștia ar trebui să se refugieze în buncărul de la Downing Street sau în afara Londrei.

Se vor analiza și strategiile pentru funcționarea căilor ferate, drumurilor, instanțelor, sistemului poștal și liniilor telefonice. Documentul este puțin probabil să fie făcut public în următoarele decenii – dacă va fi făcut vreodată.

Cabinetul a simulat deja un scenariu în care un stat ostil lansează simultan rachete și atacuri cibernetice asupra infrastructurii naționale.

O evaluare a riscurilor, publicată în ianuarie, arăta că un astfel de atac ar putea provoca „pierderi de vieți omenești în rândul civililor și al echipelor de intervenție”, daune economice grave și întreruperi ale serviciilor esențiale.

Apărarea împotriva unui atac cu rachete

Oficiali din domeniul apărării cer ca Marea Britanie să dezvolte propriul sistem de apărare similar cu Iron Dome-ul israelian, capabil să intercepteze rachetele.

Oficialii britanici sunt deosebit de îngrijorați în legătură cu terminalele de gaze și cele cinci centrale nucleare active ale țării. Un atac asupra acestora ar putea duce la dispersarea de materiale radioactive, cu efecte grave și de lungă durată asupra securității, sănătății publice, mediului și economiei, potrivit unei evaluări a guvernului.

Pentru prima dată, planul va trata și războiul cibernetic – considerat de către serviciile secrete ca fiind una dintre cele mai mari amenințări actuale.

Hackerii susținuți de state ostile pot paraliza rețele de transport, pot provoca pene de curent și pot bloca temporar activitatea instituțiilor guvernamentale.

„Cartea războiului”

Planul este inspirat din „War Book” (Cartea războiului), un dosar secret din perioada Războiului Rece cu instrucțiuni despre cum ar trebui să reacționeze guvernul în cazul unui atac nuclear – document publicat ulterior în Arhivele Naționale.

„War Book” prevedea evacuarea premierului și a membrilor-cheie ai Cabinetului într-un buncăr din Cotswolds, în cazul unui bombardament asupra Londrei. Regina Elisabeta a II-a urma să fie evacuată pe iahtul regal.

Guvernul a modelat, de asemenea, probabilitatea și efectele unui atac nuclear asupra Regatului Unit, dar concluziile oficiale ale acelei analize rămân clasificate.

„Opțiuni pentru întărirea securității interne”

Conform aceluiași plan, Regatul Unit ar urma să fie împărțit în 12 zone, fiecare condusă de miniștri, ofițeri militari de rang înalt, șefi ai poliției și judecători cu puteri speciale. În anumite scenarii, alimentele și materialele de construcție ar fi stocate și raționalizate.

BBC ar fi instruită să transmită mesaje de interes public despre cum să te adăpostești de rachete, iar cele mai importante opere de artă ale țării ar fi mutate din Londra în Scoția pentru siguranță.

Aceste planuri vin în contextul în care miniștrii se pregătesc să publice Strategic Defence Review al Partidului Laburist, care va analiza starea actuală a Forțelor Armate.

Ministerul Apărării a transmis că analiza va include „opțiuni pentru întărirea securității interne”, ceea ce ar putea presupune dezvoltarea unor apărări mai solide împotriva atacurilor cu rachete. De asemenea, va evalua nivelul de pregătire pentru război al trupelor, după decenii de scădere a efectivelor.

Keir Starmer a declarat că Regatul Unit va aloca 2,5% din PIB pentru apărare începând cu 2027, dar miniștrii și șefii militari nu au căzut încă de acord asupra modului în care vor fi cheltuiți acești bani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Rezultate alegeri prezidențiale 2025 / George Simion a câștigat primul tur cu 41% / Nicușor Dan, în turul doi

2 VIDEO O imagine care spune totul despre ce se întâmplă în PSD...

3 BREAKING O nouă grupare din PSD revendică puterea în partid și anunță negocieri cu Nicușor Dan

4 Alin Teodorescu a avut dreptate, Antonescu n-a intrat în turul doi...

5 Bate vântul schimbării stăpânilor, nu-i așa? / Judecătoria Sectorului 1 a modificat controlul judiciar în dosarul în care Călin Georgescu este cercetat …