Marea Britanie: Şef-rabinul îl critică dur pe liderul laburiştilor, într-o intervenţie neobişnuită în politică

Marea Britanie: Şef-rabinul îl critică dur pe liderul laburiştilor, într-o intervenţie neobişnuită în politică

Şef-rabinul Marii Britanii, Ephraim Mirvis, l-a criticat dur pe liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, denunţând eşecul acestuia de a bloca "înrădăcinarea" antisemitismului în formaţiunea sa, într-o luare de poziţie fără precedent în plină campanie pentru alegerile legislative din 12 decembrie, relatează AFP şi dpa.

"Felul în care a tratat conducerea (laburistă, n.red.AFP) rasismul antievreiesc este incompatibil cu valorile britanice de care suntem atât de mândri, cele ale demnităţii şi respectului faţă de toţi", a scris marele rabin într-un articol publicat în The Times.

"O nouă otravă, aprobată de forurile superioare, s-a înrădăcinat în Partidul Laburist. Când va veni 12 decembrie, voi cere tuturor să voteze cu conştiinţa", a adăugat Ephraim Mirvis, apreciind că Jeremy Corbyn este "inapt" să guverneze.

Potrivit rabinului, laburiştii pretind în mod mincinos că luptă împotriva antisemitismului, întrucât din informaţiile Mişcării laburiste evreieşti partidul are pe masa de lucru 130 de cazuri de antisemitism de care nu s-a ocupat în mod adecvat, iar alte câteva "mii" au fost înregistrate şi nu sunt rezolvate.

"Cu doar câteva săptămâni înainte de a merge la urne, majoritatea covârşitoare a evreilor britanici sunt cuprinşi de nelinişte", a mai remarcat Mirvis, menţionând că decizia sa de a lua poziţie a fost "unul din cele mai dureroase momente" de la instalarea sa în funcţie (în 2013).

Intervenţia marelui rabin britanic în campania electorală, neobişnuită pentru un lider religios, are loc chiar în ziua în care Corbyn urmează să prezinte la Londra programul laburiştilor, actualmente în opoziţie, vizând întărirea luptei împotriva discriminării, în cazul în care vor câştiga alegerile.

Corbyn, care conduce Partidul Laburist din 2015, a fost acuzat în repetate rânduri că nu ia atitudine faţă de remarcile antisemite ale unor reprezentanţi ai formaţiunii, ceea ce i-a şi determinat pe mai mulţi deputaţi ai acesteia să se retragă din partid.

Totuşi, în august 2018 el a admis că partidul său are o "problemă reală" cu antisemitismul şi că a fost "prea lent" în privinţa sancţionării cazurilor dovedite, dând asigurări că "restabilirea încrederii" comunităţii evreieşti reprezintă o prioritate.

O purtătoare de cuvânt al laburiştilor a respins acuzaţiile marelui rabin, afirmând că "Jeremy Corbyn este dintotdeauna un militant de primă linie împotriva antisemitismului şi a arătat clar că acesta nu-şi are loc în partidul nostru şi în societatea noastră".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

4 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

5 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…