Marea Britanie: Separatiștii scoțieni au pierdut la alegeri; lovitură grea pentru planurile pentru un al doilea referendum de independență

Marea Britanie: Separatiștii scoțieni au pierdut la alegeri; lovitură grea pentru planurile pentru un al doilea referendum de independență

Planurile Partidului Național Scoțian (SNP, separatist) de organizare a unui al doilea referendum privind independența Scoției au primit o lovitură grea vineri, după ce fostul lider al formațiunii Alex Salmomd și actualul ''numărul doi'' din ierarhia SNP, Angus Robertson, și-au pierdut mandatele de parlamentar la alegerile anticipate care au avut loc joi în Marea Britanie, relatează agenția DPA.

* UPDATE Conservatorii britanici au pierdut majoritatea absolută în Parlamentul de la Londra (rezultate oficiale)

Salmond, fost lider al SNP și fost șef al executivului Scoției care a reprezentat locomotiva la primul referendum din 2014 privind independența față de Regatul Unit, și-a pierdut mandatul de deputat, iar Robertson a rămas și el în afara parlamentului.

Per ansamblu, partidul ar obține între 32 și 37 de mandate în Parlamentul de la Westminster, sub 56 din cele 59 de posibile mandate scoțiene, precizează DPA. Potrivit AFP, care se referă la rezultate cvasifinale, separatiștii scoțieni ar câștiga 34 de mandate, față de 54 anterior.

Cu toate acestea, actuala șefă a SNP, Nicola Sturgeon, a afirmat că partidul său a câștigat alegerile, invocând ceea ce ea a numit rezultatele dezastruoase ale conservatorilor premierului britanic Theresa May.

Conform AFP și Reuters, rezultatele oficiale anunțate vineri arată că Partidul Conservator britanic a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul de la Londra la alegerile anticipate de joi.

Conduși de Ruth Davidson, conservatorii scoțieni au obținut 11 mandate (inclusiv pe cele ale lui Salmond și Robertson), cu doar unul mai mult față de precedentele alegeri din urmă cu doi ani.

Davidson a afirmat că rezultatele arată că Scoția nu dorește un al doilea referendum privind independența, referendum la care a făcut apel Nicola Sturgeon după votul din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, când scoțienii s-au pronunțat masiv pentru rămânerea în blocul comunitar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...