Marea Britanie: Theresa May, în fruntea cursei pentru a-i succeda lui Cameron, un prim pretendent eliminat

Marea Britanie: Theresa May, în fruntea cursei pentru a-i succeda lui Cameron, un prim pretendent eliminat

Ministrul de interne britanic Theresa May a câștigat marți detașat prima rundă a votului deputaților conservatori menit să-l desemneze pe noul lor lider, care va fi și prim-ministrul care va negocia divorțul de Uniunea Europeană, relatează AFP.

Theresa May, o eurosceptică care s-a alăturat în cele din urmă campaniei pentru rămânerea țării în UE, a primit susținerea a jumătate dintre cei 330 de deputați conservatori din Camera Comunelor, respectiv 165 de voturi.

Ea a fost urmată de ministrul energiei, Andrea Leadsom, 66 de voturi, ministrul justiției, Michael Gove (48) și secretarul de stat pentru pensii, Stephen Crabb (34). Situat pe a cincea poziție cu 16 voturi, fostul ministru al apărării Liam Fox a fost eliminat din cursă.

Alte două voturi sunt prevăzute joi și marțea viitoare pentru a ajunge la doi finaliști care vor fi apoi departajați printr-un vot prin corespondență al celor 150.000 militanți ai partidului în timpul verii. Noul lider va fi desemnat oficial la 9 septembrie.

Prim-ministrul conservator David Cameron, care nu a participat la vot, și-a anunțat demisia la 24 iunie, după referendumul privind apartenența la UE, când a precizat că-l va lăsa pe succesorul său să conducă negocierile de ieșire din blocul european.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”