Marea Britanie va avea în premieră o femeie în postul de ambasador în SUA

Marea Britanie va avea în premieră o femeie în postul de ambasador în SUA

Marea Britanie va avea în premieră o femeie în postul de ambasador în SUA, pe diplomata de carieră Karen Pierce, a cărei misiune va fi de a întări relaţiile după Brexit cu cel mai apropiat aliat al Londrei, informează vineri Reuters şi AFP.

Karen Pierce, în vârstă de 60 de ani şi fostă ambasadoare a Regatului Unit în Afganistan, îi ia locul lui Kim Darroch, calificat drept "foarte prost" şi "trăznit" de preşedintele american Donald Trump şi care a demisionat în iulie anul trecut, în urma dezvăluirii unor mesaje confidenţiale în care ambasadorul afirma între altele despre administraţia Trump că este "ineptă".

"Este un moment al marilor oportunităţi pentru prietenia dintre Regatul Unit şi SUA şi sunt încântat că ambasadoarea Pierce va duce mai departe acest nou capitol al relaţiei noastre", a declarat într-un comunicat ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Karen Pierce este în momentul de faţă ambasadoarea Marii Britanii pe lângă Naţiunile Unite, la New York, şi reprezentant permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Şi-a început cariera la Ministerul de Externe în 1981, a lucrat la Tokyo şi în Balcani, a fost reprezentant permanent al ţării sale la Organizaţia Mondială a Comerţului, printre alte organizaţii internaţionale, iar între 2015 şi 2016 a fost ambasador în Afganistan.

Potrivit Daily Mail, Donald Trump o apreciază în mod deosebit pe Karen Pierce, spunând despre ea la un moment dat că este "fabuloasă".

Ea a dat asigurări într-o declaraţie difuzată vineri că este "onorată" să poată reprezenta Marea Britanie în SUA. "Cred că este cea mai importantă relaţie bilaterală a Marii Britanii", a subliniat Karen Pierce.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi SUA, prezentate frecvent de ambele părţi ca fiind unele "speciale", au înregistrat fluctuaţii după instalarea la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump, care între altele a criticat modul în care a gestionat Brexit-ul Theresa May, predecesoarea premierului Boris Johnson, iar mai recent decizia Londrei de a permite accesul companiei chineze Huawei la dezvoltarea reţelei 5G în ţară.

Cei doi aliaţi afirmă totuşi că relaţiile lor sunt puternice, săptămâna trecută secretarul de stat american Mike Pompeo dând asigurări că Regatul Unit este în "fruntea cozii" pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit cu SUA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia