Marea Chinei de Sud: Avioane de luptă chineze au interceptat un avion militar american (Pentagon)

Marea Chinei de Sud: Avioane de luptă chineze au interceptat un avion militar american (Pentagon)

Un avion de patrulare maritimă american a fost interceptat miercuri în mod "neprofesionist și lipsit de siguranță" de două avioane de luptă chineze deasupra Mării Chinei de Sud, a informat Pentagonul vineri, scrie AFP.

Incidentul este al doilea raportat în două săptămâni în această zonă disputată unde nave și avioane militare americane și chineze se intersectează și se supraveghează frecvent.

Avionul de patrulare american interceptat, de tip P-3 Orion, și-a putut continua misiunea fără probleme după incident, a precizat Pentagonul.

Beijingul revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, unde anumite țări vecine au, de asemenea, revendicări.

China s-a angajat în operațiuni de construcție a unor insulițe artificiale și a unor potențiale baze militare pe recife minuscule.

Statele Unite își păstrează neutralitatea pe fondul acestei probleme, dar doresc ca disputele legate de suveranitate să fie rezolvate prin negocieri, și nu prin politica faptului împlinit.

Joi, SUA au trimis o navă a marinei americane, Dewey, în apropiere de reciful Mischief, transformat de China în insulă artificială, provocând furia Beijingului care a afirmat că apele sale teritoriale au fost încălcate.

A fost pentru prima dată când administrația Trump a efectuat o astfel de operațiune destinată să demonstreze 'libertatea de navigație' în aceste ape contestate.

Aceste incidente au avut loc înainte de Shangri-La, reuniunea anuală a miniștrilor apărării din zona Asia-Pacific unde chestiunea Mării Chinei de Sud ocupă constant un loc de frunte pe agendele demnitarilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar