Marea Chinei de Sud: Beijingul va lansa în următoarele 12 luni zboruri civile către și dinspre o insulă disputată

China va lansa în următoarele 12 luni zboruri civile către și dinspre o insulă disputată din Marea Chinei de Sud, a anunțat presa chineză de stat, în contextul în care autoritățile chineze extind infrastructura pe insulele și recifele din această mare, relatează Reuters.

Zborurile respective vor avea ca destinație orașul Sansha, situat pe insula Woody.

Beijingul revendică aproape întreaga suprafață a Mării Chinei de Sud și a construit insule artificiale pe care se află piste de unde pot decola avioane militare. Filipine, Brunei, Malaezia, Vietnamul și Taiwanul revendică și ele părți din Marea Chinei de Sud, zonă bogată în minerale și resurse marine.

În special Filipinele și Vietnamul acuză Beijingul că adoptă o atitudine tot mai agresivă în regiune.

Două nave de pasageri și o ambarcațiune a poliției navale sunt stațiile de bază pentru comunicațiile mobile în Sansha, a relatat agenția de presă Xinhua, care îl citează pe primarul localității, Xiao Jie.

Un aerodrom din Sansha și un altul, mai nou, din reciful Fiery Cross din arhipelagul Spratly ar urma să stimuleze serviciile de transport aerian în regiune, a adăugat Xiao Jie, contribuind la activitățile de navigație și supraveghere prin furnizarea de informații meteorologice și aeronautice.

Oficiali de la Washington și Taipei au confirmat în luna februarie instalarea ''foarte recentă'' a unor rachete sol-aer pe insula Woody, denunțând această măsură considerată contrară angajamentelor Chinei de a nu militariza zonele revendicate din Marea Chinei de Sud.

Beijingul a susținut că are dreptul la ''instalații de apărare limitate'' pe teritoriul insulei respective și a dezmințit relatările privitoare la plasarea de rachete, informații considerate dezinfomare din partea presei.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

2 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

3 Rău a ajuns Armata Română...

4 Firea minte cum respiră! Curentul o dă cu cracii-n sus pe moldoveancă!

5 Cinci șefi de la Romsilva Bacău au fost arestați după ce au luat un milion de euro mită de la o companie de ”î…