Marea iubire a lui Octavian Cotescu. Cum s-a îndrăgostit genialul actor de Valeria Seciu, una dintre studentele sale

Marea iubire a lui Octavian Cotescu. Cum s-a îndrăgostit genialul actor de Valeria Seciu, una dintre studentele sale

Până la moartea sa prematură, în anul 1985, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. Cotescu s-a stins fulgerător din viață la 54 de ani în urma unui infarct. Astăzi, marele actor ar fi împlinit 92 de ani.

Octavian Cotescu a fost căsătorit cu una din studentele sale, iar iubirea profundă avea să dureze și după ce actorul a trecut în neființă. Soția sa, actrița Valeria Seciu nu s-a mai recăsătorit.

Valeria Seciu, marea iubire a lui Octavian Cotescu FOTO Adevărul

Cotescu s-a născut pe 14 februarie 1931 la Dorohoi. Unul dintre cele mai îndrăgite roluri a fost ”Costel”, din serialul TV ”Iubirea e lucru mare”, în care a jucat alături de Coca Andronescu. Actorul a locuit pe aceeași stradă cu frații Rodica și Ștefan Tapalagă. Provenea dintr-o familie modestă: tatăl, Ilie Coteț, era maistru ceferist, iar mama, Anastasia, era casnică, relatează click.ro

Când Octavian împlinește 3 ani, tatăl se detașează cu serviciul la Iași, astfel familia Coteț va locui în pavilioanele CFR. La Liceul Național din oraș îl avea coleg de bancă pe actorul de mai târziu, Petre Gheorghiu. Când Octavian avea doar 12 ani, părinții lui divorțează.

În 1943, Octavian pleacă alături de mamă, soră și bunicii materni la Timișoara. Liceanul Octavian Coteț se înscrie în 1944 la Liceul Militar din Timișoara, ajungând apoi la cel de la Pitești din cauza schimbărilor din învățământ. Revine un an mai târziu să-și termine cursurile la Liceul din Iași, timp în care pasiunea pentru teatru nu-i mai dă pace. A hotărât să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, împreună cu doi colegi: Petrică Gheorghiu și viitorul bariton Dan Iordăchescu.

I s-a sugerat să-și schimbe numele

În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași, fiind repartizat la Teatrul Municipal din București. Aici este primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra care avea să îi descopere uriașul talent. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare.

A debutat în 1951, la 20 de ani. Cu Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu va juca în spectacole memorabile timp de zece ani, până la dispariția acesteia în septembrie 1961. Curând, a devenit actorul preferat la Teatrul de Televiziune și Teatrul Radiofonic, iar în film a debutat în 1961, în ”Portretul unui necunoscut”. Până la moartea sa prematură, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile, iar vocea sa a fost prezentă în ”Păcală”, ”Toamna bobocilor” (1975) și ”Iarna bobocilor” (1977) (povestitorul). Unul dintre cele mai îndrăgite roluri a fost ”Costel”, din serialul TV ”Iubirea e lucru mare”, în care a jucat alături de Coca Andronescu.

Cucerit definitiv de Valeria Seciu

În anii ʼ60, era asistent la IATC și se îndrăgostește iremediabil de Valeria Seciu, studenta care îl iubea deja. Octavian Cotescu, mai în vârstă cu opt ani, a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea tinerei. După ce aceasta a absolvit institutul, în 1964, cei doi se căsătoresc, iar în 1968 se naște fiul lor, Alexandru. Când Octavian Cotescu a murit, Alexandru avea 17 ani. În urmă cu câțiva ani a decis să intre în monahism, iar în prezent este călugăr la Muntele Athos.

Aproape două decenii avea să dureze mariajul lor, căci în 1985 marele actor înceta din viață, la doar 54 de ani.

Moartea sa fulgerătoare - un accident vascular cerebral survenit, cel mai probabil, din cauza stresului profesional - a șocat scena românească și a afectat-o profund pe Valeria Seciu. Rămasă văduvă la doar 46 de ani, nu s-a mai recăsătorit niciodată, s-a dedicat scenei și a continuat să joace în numeroase spectacole.

Valeria Seciu și-a trăit bătrânețea în singurătate, deoarece singurul său fiu, Alexandru Cotescu (54 de ani), a ales calea monahală. Decizie pe care actrița a respectat-o în totalitate, ba chiar a susținut-o, oricât de greu i-a fost. Alexandru Cotescu avea doar 17 ani când tatăl său a murit, iar evenimentul l-a marcat. După ce a absolvit facultățile de Construcții și Teologie, Alexandru Cotescu s-a hotărât să urmeze calea monahală: s-a călugărit și s-a retras la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde este cunoscut drept monahul Daniil. Actrița Valeria Seciu s-a stins din viață pe 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani, din cauza unei boli necruțătoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...