Margaret Thatcher s-a temut că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine Europa (documente desecretizate)

Margaret Thatcher s-a temut că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine Europa (documente desecretizate)

Fostul premier conservator britanic Margaret Thatcher era atât de îngrijorată că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine întreaga Europă încât consilierii ei au ajuns să-i sugereze că 'ar fi bine să fim drăguți cu nemții', relevă documente de arhivă publicate vineri, relatează agenția DPA.

'Cheia este să folosești cuvintele 'prieten, aliat și partener' (dacă le suporți)', i-a scris 'Doamnei de Fier' cel care a fost mult timp consilierul ei de politică externă, Charles Powell, înaintea întâlnirii pe care ea a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra pe 3 octombrie 1990, data reunificării celor doua state germane.

Neliniștea lui Margaret Thatcher despre efectele acestei reunificări era cunoscută la acea vreme, însă documente secrete datate din anii anteriori căderii Zidului Berlinului scot la suprafața anvergura acestei îngrijorări.

Astfel de documente păstrate la Arhivele Naționale Britanice relevă că la Downing Street se estima că o Germanie reunificată va reveni la politica agresivă de dinaintea celor două războaie mondiale.

'Modul în care la ora actuală germanii își fac loc cu coatele și fac presiuni în Comunitatea Europeană sugerează că nu s-au schimbat prea multe', se arată din stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care au tras totuși concluzia că 'trebuie să fim drăguți cu nemții'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat