Margaret Thatcher va avea o statuie în oraşul ei natal

Margaret Thatcher va avea o statuie în oraşul ei natal

Autorităţile din Grantham, oraşul natal al lui Margaret Thatcher, decedată în 2013, au decis marţi să găzduiască o statuie dedicată fostului prim-ministru al Marii Britanii, a cărei amplasare la Londra a fost refuzată, informează AFP.

Proiectul, demarat de organizaţia de caritate Public Memorials Appeal în 2014, fusese propus iniţial consiliului municipal din Westminster şi viza instalarea statuii lângă Parlamentul britanic.

În ianuarie 2018, autorităţile locale au respins acea statuie din bronz cu o înălţime de trei metri, considerând că aceasta nu avea "un design potrivit". Proiectul a generat şi temeri că opera de artă ar putea să devină ţinta unor acte de vandalism.

În Grantham, oraş din centrul Angliei, preşedintele consiliului local, Matthew Lee, s-a declarat încântat de noua decizie şi a considerat că Margaret Thatcher era "o personalitate politică de anvergură naţională şi internaţională, care merită să fie omagiată în oraşul ei natal".

Însă Consiliul a recunoscut că "la aproape şase ani după moartea sa, moştenirea ei economică şi socială continuă să divizeze opinia publică, generând sentimente vii în ambele tabere" ale spectrului politic.

Politicile adoptate de fosta "Doamnă de Fier" între anii 1979 şi 1990, o combinaţie de ultraliberalism şi austeritate, au făcut din Margaret Thatcher o personalitate care este şi în prezent foarte controversată în rândul societăţii britanice.

"Indiferent de opinia voastră, statuia va atrage fără niciun dubiu mai mulţi vizitatori în oraş, fapt care nu poate să fie decât o veste bună pentru economia locală", a asigurat Matthew Lee.

Statuia din bronz o prezintă pe Margaret Thatcher în roba tradiţională a membrilor Camerei Lorzilor, unde a activat începând din 1992, şi purtând colierul Ordinului Jartierei, cel mai înalt ordin cavaleresc britanic.

Comentând lucrarea, Consiliul din Westminster a deplâns faptul că Margaret Thatcher nu a fost prezentată în calitate de prim-ministru, iar fiica sa a regretat că mama ei a fost reprezentată "fără o poşetă", un accesoriu vestimentar emblematic al fostei "Doamne de Fier".

Statuia va fi instalată pe un soclu din granit înalt de trei metri, în apropiere de muzeul din Grantham, care găzduieşte deja o expoziţie dedicată vieţii lui Margaret Thatcher.

Ea va fi expusă în aproape de statuile dedicate altor doi localnici de seamă: fizicianul Isaac Newton şi un deputat din secolul al XIX-lea, Frederick James Tollemache. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina