Mariana Ghena (candidat la președinția CSM) nu este de acord cu inițiativa legislativă privind răspunderea materială a magistraților

Mariana Ghena (candidat la președinția CSM) nu este de acord cu inițiativa legislativă privind răspunderea materială a magistraților

Judecătoarea Mariana Ghena, candidat la funcția de președinte al CSM, a declarat vineri că nu este de acord cu inițiativa legislativă privind răspunderea materială a magistraților, atât timp cât aceștia nu beneficiază de toate condițiile materiale și un volum optim de muncă.

În cadrul prezentării proiectului de management, Mariana Ghena, membru CSM din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, a vorbit despre inițiativa legislativă privind răspunderea materială a magistraților, spunându-i ministrului Justiției, Florin Iordache, că aceasta este o problemă sensibilă.

"În ceea ce privește mult discutata răspundere materială a magistraților, iminenta inițiativă legislativă, este o problemă sensibilă, chiar și pentru dumneavoastră domnule ministru (al Justiției — n.r.) în activitatea pe care o veți desfășura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent. O astfel de inițiativă nu poate fi declanșată decât după o atentă evaluare. După o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiție bună, după o consultare reală a magistraților și după identificarea altor modalități de eficientizare a activității magistraților. Nu cred și nu credem că, la acest moment, se pune problema unei inițiative legislative sub acest aspect", a spus Mariana Ghena.

Ea a susținut că o lege privind răspunderea materială a judecătorilor nu se poate discuta fără a se lua în calcul reducerea volumului de muncă și îmbunătățirea condițiilor materiale și a resurselor umane.

"Până când magistratul — judecătorul, procurorul — nu va beneficia de toate condițiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate — bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună — suntem departe de această realitate. În condițiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranță, care să ne ofere condițiile de muncă astfel încât magistratul să nu greșească, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de inițiative. Până atunci, nu susținem un asemenea punct de vedere", a afirmat Mariana Ghena.

AGERPRES



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /