Mariana Ghena: Membrii CSM nu au simțit nicio interferență politică; noi suntem un corp independent

Mariana Ghena: Membrii CSM nu au simțit nicio interferență politică; noi suntem un corp independent

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a afirmat, vineri, că membrii CSM nu au simțit și nu au perceput nicio interferență politică în legătură cu avizarea celor două acte normative privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Întrebată despre afirmația judecătorului Gabriela Baltag care și-a exprimat speranța că justiția ''nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice'' și că ''judecătorii aplică legile, nu le creează'', aceasta a precizat: "Ideea este că nu este nicio interferență politică, niciunul dintre noi, membrii Consiliului, nu am simțit-o, nu am perceput-o, nu ne-am gândit că ar fi o asemenea situație indusă de către politic către noi, noi suntem un corp independent, așa cum prevede Constituția, ne menținem în aceste limite, categoric ne menținem în aceste limite astfel încât afirmațiile doamnei judecător îi aparțin".

Despre faptul că s-a susținut că urgența este justificată de practica neunitară privind abuzul în serviciu, Mariana Ghena a spus că aprecierea CSM la momentul avizului a fost că nu sunt îndeplinite condițiile urgenței.

"Nu cred că se pune problema a discuta urgența în raport cu abuzul în serviciu sau cu oricare dintre infracțiunile dintre acelea prevăzute în OUG. Procedura însăși se raportează urgenței. Atâta vreme cât Consiliul a apreciat, la momentul la care a dat acel aviz, că nu sunt îndeplinite condițiile urgenței, a avut în vedere întreaga ordonanță de urgență și nu o infracțiune sau alta", a arătat Mariana Ghena.

Întrebată dacă sistemul judiciar este destabilizat, ea a negat. "Categoric nu. Suntem un sistem judiciar puternic, suntem un sistem judiciar echilibrat, ne-am exprimat poziția echilibrată, cred. A fost percepută ca atare cel puțin de sistemul judiciar, dacă nu de întreaga societate. (...) Cu toată fermitatea și certitudinea o spun la acest moment'', a adăugat ea.

În ceea ce privește stadiul sesizării înaintate de CSM la CCR privind un posibil conflict instituțional, ea a menționat că până pe 7 februarie va fi întocmit un punct de vedere. ''Termenul stabilit pentru a răspunde sesizării, pentru că aceasta este procedura, este 7 februarie, până la data de 7 februarie vom întocmi acest răspuns și îl vom trimite'', a susținut aceasta.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani