Marile subiecte discutate de Ciucă cu premierul Suediei: Schengen, gestionarea migrației, tema energiei

Marile subiecte discutate de Ciucă cu premierul Suediei: Schengen, gestionarea migrației, tema energiei

Premierul României a discutat, vineri la Stockholm, cu omologul suedez despre priorităţile agendei UE, cu accent pe situaţia Ucrainei, Republicii Moldova, aspectele ce ţin de energie şi de gestionarea problemei migraţiei, precum și Schengen.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

„Discuţii excelente astăzi la Stockholm cu omologul meu suedez Ulf Kristersson asupra priorităţilor agendei UE, cu accent pe energie, Ucraina şi R. Moldova, gestionarea problemei migraţiei”, a scris Nicolae Ciucă , vineri, într-un mesa pe Twitter.

Ulterior, premierul României a venit într-o conferință de presă. „I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces", a declarat Ciucă, referitor la tema Schengen.

Totodată, premierul român a subliniat că vizita de lucru pe care o efectuează în Regatul Suediei vizează revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO.

Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu în Stockholm astăzi, mai ales ţinând cont de faptul că această vizită are loc în timpul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. De altfel, este prima vizită bilaterală la nivel de prim-ministru în aproape două decenii. Totuşi, uneori, parteneriatele şi relaţia de încredere dintre naţiuni nu se reflectă în numărul de vizite, ci în gesturile concrete de încredere. (...) Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu domnul prim-ministru Kristersson au confirmat obiectivul nostru comun - revitalizarea şi eficientizarea dialogului, nu numai în privinţa cooperării noastre bilaterale, ci şi în calitate de parteneri UE şi viitori aliaţi NATO. De asemenea, am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării dintre ţările noastre atât în plan politic, cât şi în cel economic şi sectorial”, a declarat Ciucă.

Totodată, premierul a arătat că a transmis premierului Kristersson sprijinul României pentru priorităţile preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. „Am subliniat importanţa promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazate pe solidaritate şi orientate spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european”, a declarat Ciucă.

Austria spune în continuare nu României pe tema Schengen

Premierul suedez Ulf Kristersson a precizat, după ce s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologul austriac, Karl Nehammer, că poziția Vienei pe tema Schengen nu s-a schimba, fiind tot împotriva primirii României în Schengen.

Întrebat într-o conferință de presă dacă în urma discuțiilor cu Karl Nehamme r, cancelarul Austriei, știe că liderul de la Viena s-ar fi răzgândit pe tema intrării în Schengen, Ulf Kristersson a precizat, scurt: „Răspunsul simplu e nu”.

Pe de altă parte, chestionat dacă până la finalul lunii iunie ar putea fi rezolvată problema României în ceea ce privește accederea la Schengen, în condițiile în care în iunie se termină președinția suedeză a Consiliului, premierul Suediei a precizat următoarele. „Răspunsul celălalt e da (n.r. - vor menține cald subiectul Schengen), îl vom avea pe agendă. Din partea Suediei, noi suntem pentru. Vrem ca această problemă să fie rezolvată. Însă decizia ține să fie rezolvată de fiecare țară în parte (n.r. - hotărârea că vor vota pentru extindere)”, a punctat liderul suedez pe tema Schengen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare