Măririle de lefuri bugetare, neconstituționale. Ce sporuri și și alte beneficii n-au trecut de CCR

Măririle de lefuri bugetare, neconstituționale. Ce sporuri și și alte beneficii n-au trecut de CCR

CCR a hotărât că două proiecte de lege, adoptat la finalul lunii mai, prin care erau mărite salariile unor bugetari și instituite noi sporuri sunt neconstituționale

Președintele CCR, Marian Enache FOTO Mediafax

Parlamentul a adoptat la finalul lunii mai două proiecte prin care sunt introduse noi sporuri în unele ministere, unele de până la 50% din salariul de bază, precum şi o majorare cu câteva sute de lei a lefurilor tuturor bugetarilor. Cele două proiecte de lege au fost atacate la CCR, iar magistrații constituționali au hotărât că actele normative sunt neconstituționale.

În primul proiect de lege a fost introdus sporul de 50% pentru personalul din instituţii care lucrează cu fonduri rambursabile, în prezent fiind acordat acest spor doar celor care prestează pe proiecte cu fonduri nerambursabile. Este una din prevederile care fuseseră agăţate de proiect încă de la Senat.

Un alt amendament prevede majorarea cu 25% a salariului de bază pentru angajații din Ministerul Transporturilor, dar şi funcţionarii publici din Ministerul Culturii.

Nu în ultimul rând, prin acest proiect vor urma să primească o majorare de 15% a salariului de bază, ca urmare a „complexităţii muncii” angajaţii din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor. Tot la acest proiect de lege au legat o prevedere prin care funcţionarii publici parlamentari îşi pot suspenda raportul de serviciu maxim şapte ani, în prezent nefiind menţionat un termen. Prevederea vizează mai ales pe cei care, de exemplu, sunt detaşaţi în alte instituţii, ceea ce se întâmplă mai ales în cazul celor care pleacă pe funcţii de înalt funcţionar public, dar unde sunt numiţi, nu prin procedura concursului.

„Echilibrarea”, noua sintagmă pentru mărire

Nu e vorba de majorare de sporuri sau salarii, ci echilibrare a sporurilor între ministere. Două ministere nu aveau acelaşi nivel al sporurilor”, a fost explicaţia dată de liderul grup al PSD, Alfred Simonis, pentru introducerea de noi sporuri. Pe de altă parte, Florin Roman (PNL), vicepreşedinte al Camerei, a explicat faptul că dacă nu sunt date aceste sporuri România riscă să piardă din inginerii de la Transporturi.

Al doilea proiect se adresează tuturor angajaţilor de la stat, nu e cu dedicaţie pentru diferite categorii de funcţionari publici. Mai precis, prin acest al doilea proiect, unde iniţiatorii au fost cei din PSD, de la 1 iulie 2022, toţi bugetarii au parte de o majorare cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022. Mai precis, la un salariu net de 2.500 de lei, mărirea va fi de circa 150.

Nu în ultimul rând, aleșii au adăugat o prevedere prin care urma să crească lefurile pentru aleșii locali, adică actualizarea lor, astfel încât raportarea să fie la salariul minim de 2.300 de lei, nu la 2.080. Practic, ar fi însemnat o creștere de 10%.

Noua ordonanță

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a mări sporurile salariile tuturor bugetarilor la finalul lunii august, dat fiind faptul că exista temerea că proiectele de lege vor pica la CCR. Estimarea lor a fost corectă. Însă în forma OUG-ului nu mai existau noi sporuri, nici măcar referitoare la cei care lucrează pe PNRR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...