Marius Pieleanu: Eu nu cred că președintele Iohannis nu va accepta propunerea Liviu Dragnea

Analistul Marius Pieleanu este de părere că președintele Klaus Iohannis l-ar putea accepta pe Liviu Dragnea ca propunere a PSD pentru funcția de premier, însă i-ar putea solicita acestuia să nominalizeze pentru anumite portofolii în viitorul Guvern persoane "agreate" de către partenerii internaționali ai României.

"Eu nu cred că președintele Iohannis nu va accepta propunerea Liviu Dragnea (pentru funcția de premier — n.r.). Cred mai degrabă că va încerca să negocieze această propunere pentru portofolii care ar trebui să asigure continuitatea, cum ar fi cel al Justiției — un punct foarte important în negocierea Cotroceni — Șoseaua Kiseleff. E puțin probabil să mențină actualul ministru al Justiției, dar probabil că președintelui Dragnea i se va cere să nominalizeze o persoană agreată de către UE, de către Departamentul de Stat al SUA și pe ideea coabitării Palatul Cotroceni — Piața Victoriei. De altfel, nici nu se va putea altfel decât pe o comunicare apropiată între Cotroceni și prim-ministru care va fi, în opinia mea, Liviu Dragnea", a declarat Pieleanu, marți, pentru AGERPRES.

El a susținut că PSD a obținut "un scor uriaș" în urma alegerilor din 11 decembrie, astfel că Liviu Dragnea este "cel mai legitim lider" pentru a fi propus pentru funcția de premier de către social-democrați.

"Domnul Dragnea este cel mai legitim lider, astăzi când vorbim, pentru a putea fi propus din partea PSD ca premier. A câștigat alegerile cu un scor uriaș, istoric aș putea să spun. În mod evident, problema juridică se poate lămuri la Curtea Constituțională printr-un apel al Avocatului Poporului, pentru că Legea 90 la care face referire președintele Iohannis nu este una organică. Ea este contrazisă de Codul penal, care spune foarte clar că orice persoană, dacă nu are prin lege limitate drepturile, explicit prin instanțe, poate fi numită sau poate candida la o funcție publică. Liviu Dragnea este, totuși, condamnat definitiv, dar nu are limitat niciun drept public. Poate să fie deputat, senator, președintele uneia dintre cele două Camere și nu văd de ce nu ar putea să fie prim-ministrul României", a explicat Pieleanu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că rămân în picioare criteriile de integritate pe care le-a enunțat înainte de campania electorală în ceea ce privește desemnarea premierului.

"Mâine am prima rundă de consultări și vom vedea ce își imaginează fiecare partid, cum dorește fiecare să-și propună agenda. Cu criteriile de integritate — le-am anunțat înainte de campania electorală ca să nu fie discuții după și ele rămân în picioare", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

2 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

3 ULTIMĂ ORĂ / CTP le zguduie capul celor două matracuci pesediste, Firea și Dăncilă.

4 ULTIMĂ ORĂ / Guvernul va cere schimbarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția!

5 EXCLUSIV / Dragnea a făcut chef cu lăutari la Scroviștea, pe 10 august, anul trecut, când românii erau gazați de…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou