Marius Voineag a fost numit șef al DNA, iar Alex Florența procuror general. Iohannis a semnat decretele

Marius Voineag a fost numit șef al DNA, iar Alex Florența procuror general. Iohannis a semnat decretele

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție a procurorului general al României și a șefului DNA, respectiv procurorii Alex Florența și Marius Voineag. În cazul DIICOT, Alina Albu va susține, din nou, interviul la Ministerul Justiției, după ce procurorii din CSM au dat aviz negativ.

Cei doi magistrați urmează să își preia mandatele la șefia marilor parchete. Foto: Inquam

"Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 30 martie 2023, următoarele decrete:

Decret pentru numirea domnului Alex-Florin Florenţa în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea domnului Marius-Ionuţ Voineag în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, pe o perioadă de 3 ani", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Marius Voineag, propunerea lui Cătălin Predoiu pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, a fost procuror șef adjunct la Secția de Urmărire Penală și Criminalistă a Parchetului General.

Acesta și-a început cariera în anul 2005 ca avocat în Baroul București, urmând ca în anul 2006 să fie auditor de justiție la Institutul Național al Magistraturii. În perioada 2008-2013, acesta a fost, pe rând, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

În anul 2013, Marius Voineag a ajuns la DIICOT , fiind procuror în cadrul structurii centrale a instituției. În perioada 2014-2017, acesta a ocupat postul de procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de capital în cadrul DIICOT și procuror DIICOT în cadrul structurii centrale.

Din 2017 și până în anul 2020, acesta a fost procuror șef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare din DIICOT.

În ceea ce privește educația și formarea, Marius Voineag este licențiat în științe juridice la Universitatea Nicolae Titulescu din București și are o diplomă de master în Științele penale și traficul internațional de droguri obținută tot la Universitatea Nicolae Titulescu.

Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, și cel al manipulării pieței de capital care îl privește pe fostul șef al SIB BANAT, Dragoș Bîlteanu.

Alex Florin Florența, noul procuror general al României, are o vechime în magistratură de peste 15 ani. Acesta a fost procuror șef al Serviciului teritorial Timișoara din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Șeful DIICOT Timișoara a instrumentat mai multe dosare grele, printre care dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița, potrivit justnews.ro. De asemenea, acesta a fost implicat și instrumentarea dosarului „Motorină CFR".

În ceea ce priveşte conducerea DIICOT, Cătălin Predoiu a propus-o pe Alina Albu, un procuror au experienţă, însă magistratul a primit aviz negativ de la CSM, ceea ce a dus la reluarea interviului la Ministerul Justiţiei. Procedura va fi reluată săptămâna următoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...