Maroc: O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei

Maroc: O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a inaugurat joi la Ouarzazate, în inima Saharei, una dintre cele mai mari centrale solare din lume, "Noor 1"(Lumină), prima etapă dintr-un proiect mai amplu destinat stimulării producției de energie regenerabilă în Maroc și Africa, relatează AFP. Însoțit de șeful guvernului, regele a dat în mod simbolic startul producției centralei, situată la douăzeci de kilometri de Ouarzazate, în sud-estul Marocului.

Lansarea oficială a avut loc în prezența mai multor membri ai guvernului și responsabili străini, cum ar fi ministrul francez al ecologiei, Ségolene Royal.

Alimentată de oglinzi curbate mari, aliniate în deșert, această centrală cu o capacitate de 160 megawați este prima etapă a unei ferme solare gigantice, prezentată de către creatorii săi drept cea mai mare din lume. Aceasta va produce peste 500 de megawați de energie fotovoltaică la Ouarzazate în 2018 și va furniza electricitate pentru un milion de gospodării.

Lansată în 2013, construcția centralei a costat 600 de milioane de euro și a fost finanțată printr-un parteneriat public-privat, care a implicat, printre altele, Banca Africană de Dezvoltare, Agenția marocană pentru energie solară, Uniunea Europeană și operatorii privați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii