Maroc: O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei

Maroc: O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a inaugurat joi la Ouarzazate, în inima Saharei, una dintre cele mai mari centrale solare din lume, "Noor 1"(Lumină), prima etapă dintr-un proiect mai amplu destinat stimulării producției de energie regenerabilă în Maroc și Africa, relatează AFP. Însoțit de șeful guvernului, regele a dat în mod simbolic startul producției centralei, situată la douăzeci de kilometri de Ouarzazate, în sud-estul Marocului.

Lansarea oficială a avut loc în prezența mai multor membri ai guvernului și responsabili străini, cum ar fi ministrul francez al ecologiei, Ségolene Royal.

Alimentată de oglinzi curbate mari, aliniate în deșert, această centrală cu o capacitate de 160 megawați este prima etapă a unei ferme solare gigantice, prezentată de către creatorii săi drept cea mai mare din lume. Aceasta va produce peste 500 de megawați de energie fotovoltaică la Ouarzazate în 2018 și va furniza electricitate pentru un milion de gospodării.

Lansată în 2013, construcția centralei a costat 600 de milioane de euro și a fost finanțată printr-un parteneriat public-privat, care a implicat, printre altele, Banca Africană de Dezvoltare, Agenția marocană pentru energie solară, Uniunea Europeană și operatorii privați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Așa o fi?

5 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …