Maroc: O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei

Maroc: O centrală solară gigantică a fost inaugurată în inima Saharei

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a inaugurat joi la Ouarzazate, în inima Saharei, una dintre cele mai mari centrale solare din lume, "Noor 1"(Lumină), prima etapă dintr-un proiect mai amplu destinat stimulării producției de energie regenerabilă în Maroc și Africa, relatează AFP. Însoțit de șeful guvernului, regele a dat în mod simbolic startul producției centralei, situată la douăzeci de kilometri de Ouarzazate, în sud-estul Marocului.

Lansarea oficială a avut loc în prezența mai multor membri ai guvernului și responsabili străini, cum ar fi ministrul francez al ecologiei, Ségolene Royal.

Alimentată de oglinzi curbate mari, aliniate în deșert, această centrală cu o capacitate de 160 megawați este prima etapă a unei ferme solare gigantice, prezentată de către creatorii săi drept cea mai mare din lume. Aceasta va produce peste 500 de megawați de energie fotovoltaică la Ouarzazate în 2018 și va furniza electricitate pentru un milion de gospodării.

Lansată în 2013, construcția centralei a costat 600 de milioane de euro și a fost finanțată printr-un parteneriat public-privat, care a implicat, printre altele, Banca Africană de Dezvoltare, Agenția marocană pentru energie solară, Uniunea Europeană și operatorii privați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”