Martin Schulz, ales lider al social-democraților germani cu 100% din voturi

Martin Schulz, ales lider al social-democraților germani cu 100% din voturi

Fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la postul de cancelar la alegerile din septembrie, a fost ales duminică președinte al Partidului Social-Democrat German (SPD) cu 100% din voturi, informează EFE și DPA.

La congresul partidului din Berlin, Schulz, în vârstă de 61 de ani, a devenit primul candidat postbelic la șefia formațiunii care a obținut unanimitatea delegaților SPD. "Consider că acest rezultat este începutul cuceririi Cancelariei", a declarat noul lider al social-democraților germani, la aflarea rezultatului.
 
Schulz preia mandatul de la ministrul afacerilor externe, Sigmar Gabriel, care s-a aflat în fruntea partidului timp de șapte ani și patru luni. La congresul partidului, Gabriel s-a pronunțat împotriva continuării guvernului de "mare coaliție" după alegerile generale din septembrie.

Actualul guvern de la Berlin este format dintr-o coaliție între conservatorii creștin-democrați (CDU) ai cancelarului Merkel, aliatul ei bavarez (CSU) și SPD.

În discursul său de adio, Gabriel a declarat în fața celor peste 600 de delegați ai partidului că a fost de acord cu intrarea SPD într-o coaliție în 2013 "deoarece SPD nu se află în politică doar pentru a arunca o privire și pentru a nu se simți confortabil". "Acum, oamenii vor o nouă revoluție și cu siguranță nu doresc o continuare a marii coaliții", a mai declarat el.

Pe de altă parte, centristul Emmanuel Macron, unul dintre favoriții scrutinului prezidențial din Franța, a fost aplaudat duminică de militanții social-democrați germani, entuziasmați de binomul pe care l-ar forma Macron și Schulz în cazul în care ambii vor câștiga alegerile din țările lor, relatează AFP.

"Închipuiți-vă: Emmanuel Macron devine președinte al Franței și Martin Schulz cancelar (al Germaniei); câte lucruri vom putea schimba în Europa!", a declarat Sigmar Gabriel. Perspectiva unui binom Macron-Schulz, lansată de vicecancelarul german și șef al diplomației, a fost aplaudată timp de 20 de secunde de militanții social-democrați reuniți într-o sală din estul Berlinului pentru acest congres extraordinar.

France Presse comentează că acest sprijin ar putea părea surprinzător în măsura în care SPD este în teorie un partid înrudit ideologic cu Partidul Socialist francez, care a desemnat un alt candidat, Benoît Hamon, care însă face campanie cu un program mult mai la stânga decât cel al social-democraților germani. Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, fondator al mișcării En Marche!, fost ministru în mandatul președintelui socialist Francois Hollande, este clasat în centrul eșicherului politic francez, amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?