Mărturia unui bărbat din Rusia, care refuză mobilizarea: „Statul mă va considera un criminal. Nu voi fi”

Mărturia unui bărbat din Rusia, care refuză mobilizarea: „Statul mă va considera un criminal. Nu voi fi”

Un rus care refuză mobilizarea în războiul din Ucraina își argumentează decizia explicând că el și familia sa știu ce se întâmplă de fapt în țara vecină. Deși statul său îl va considera un criminal, cetățeanul spune că din punctul său de vedere nu va fi unul, potrivit BBC.

Mikhail Ashichev refuză să lupte în războiul din Ucraina FOTO via BBC

„Statul mă va considera un criminal dacă nu mă duc să lupt în acest război. Dar nu voi fi un criminal din punct de vedere al umanității, sau din punctul meu de vedere”, susține Mikhail Ashichev, potrivit BBC.

Mikhail Ashichev, un mecanic în vârstă de 34 de ani, din orașul Podporoje, refuză mobilizarea sa în fața oficialilor biroului de recrutare.

Cetățeanul rus susține că nu este un „pacifist”, explicând că s-ar duce direct la biroul de înrolare în armată și s-ar înscrie, fără să aștepte actele de convocare, dacă o țară ar încerca să-i ocupe Patria Mamă, sau să comită o agresiune împotriva Rusiei. Rusul explică însă că în acest caz nu crede că există amenințare militară la adresa țării sale.

Fiind contrazis de oficiali, care susțin că țara „este în pericol”, bărbatul spune că Rusia „nu a fost în pericol înainte de 24 februarie”, referindu-se la data la care Federația Rusă a invadat Ucraina.

„Sunt îngroziți. Sunt obișnuiți să controleze totul”

Potrivit sursei citate, bărbatul spune că a văzut frică în ochii oficialilor care hotărăsc dacă va fi sau nu mobilizat pentru a lupta în războiul din Ucraina.

„Cred că sunt obișnuiți să trateze oamenii ca pe niște obiecte pe care le pot muta dintr-un loc în altul, sau pur și simplu să dea comenzi. (...) Am senzația că acești oameni sunt îngroziți să nu își piardă controlul. Sunt obișnuiți să controleze totul”, spus rusul, relatând că a fost amenințat.

Mobilizare parțială în Rusia

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare parțială la finalul lunii septembrie, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie.

În urma anunțului, bărbații din Federația Rusă au căutat să plece din țară.

De asemenea, preşedintele rus a promulgat și amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, cum este cazul în prezent în urma conflictului de pe teritoriul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…