Mărturia unui bărbat din Rusia, care refuză mobilizarea: „Statul mă va considera un criminal. Nu voi fi”

Mărturia unui bărbat din Rusia, care refuză mobilizarea: „Statul mă va considera un criminal. Nu voi fi”

Un rus care refuză mobilizarea în războiul din Ucraina își argumentează decizia explicând că el și familia sa știu ce se întâmplă de fapt în țara vecină. Deși statul său îl va considera un criminal, cetățeanul spune că din punctul său de vedere nu va fi unul, potrivit BBC.

Mikhail Ashichev refuză să lupte în războiul din Ucraina FOTO via BBC

„Statul mă va considera un criminal dacă nu mă duc să lupt în acest război. Dar nu voi fi un criminal din punct de vedere al umanității, sau din punctul meu de vedere”, susține Mikhail Ashichev, potrivit BBC.

Mikhail Ashichev, un mecanic în vârstă de 34 de ani, din orașul Podporoje, refuză mobilizarea sa în fața oficialilor biroului de recrutare.

Cetățeanul rus susține că nu este un „pacifist”, explicând că s-ar duce direct la biroul de înrolare în armată și s-ar înscrie, fără să aștepte actele de convocare, dacă o țară ar încerca să-i ocupe Patria Mamă, sau să comită o agresiune împotriva Rusiei. Rusul explică însă că în acest caz nu crede că există amenințare militară la adresa țării sale.

Fiind contrazis de oficiali, care susțin că țara „este în pericol”, bărbatul spune că Rusia „nu a fost în pericol înainte de 24 februarie”, referindu-se la data la care Federația Rusă a invadat Ucraina.

„Sunt îngroziți. Sunt obișnuiți să controleze totul”

Potrivit sursei citate, bărbatul spune că a văzut frică în ochii oficialilor care hotărăsc dacă va fi sau nu mobilizat pentru a lupta în războiul din Ucraina.

„Cred că sunt obișnuiți să trateze oamenii ca pe niște obiecte pe care le pot muta dintr-un loc în altul, sau pur și simplu să dea comenzi. (...) Am senzația că acești oameni sunt îngroziți să nu își piardă controlul. Sunt obișnuiți să controleze totul”, spus rusul, relatând că a fost amenințat.

Mobilizare parțială în Rusia

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare parțială la finalul lunii septembrie, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie.

În urma anunțului, bărbații din Federația Rusă au căutat să plece din țară.

De asemenea, preşedintele rus a promulgat și amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, cum este cazul în prezent în urma conflictului de pe teritoriul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban