Mărturii cutremurătoare, după seismul din Turcia. „Sub ochii noștri, ferestrele unei clădiri au explodat” VIDEO

Mărturii cutremurătoare, după seismul din Turcia. „Sub ochii noștri, ferestrele unei clădiri au explodat” VIDEO

Risc Seismic

Martorii tragicului cutremur din Turcia sunt în stare de șoc, după ce clădirile s-au prăbușit chiar sub ochii lor. În urma seismului de magnitudine 7,8 pe scara Richter, ce a avut loc chiar la granița Turciei cu Siria, bilanțul se ridică, deocamdată, la cel puțin 500 de morți și mii de răniți.

Oamenii, în stare de șoc

Mărturii de-a dreptul tulburătoare, ale supraviețuitorilor cutremurului din Turcia, după ce au crezut că își văd moartea cu ochii. Una dintre ele este a unul bărbat din Adana, în sudul Turciei. El și familia sa locuiesc la etajul cinci al unui bloc și a fost convins că le-a venit sfârșitul în timpul cutremurului. Ultima sa dorință a fost că, dacă vor muri, să moară cu toții împreună.

Nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproape un minut. [Le-am spus] Este cutremur, măcar să murim împreună în același loc… A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte.”, își amintește, cu stupoare Nilüfer Aslan, citat de BBC . Abia după ce cutremurul s-a oprit, Aslan a fugit afară și a văzut în jurul său patru clădiri prăbușite.

Nu am putut lua nimic cu mine, stau afară în papuci.”, a mai spus el.

Martoră a scenelor de groază a fost și o tânără, în vârstă de 25 de ani, din Malatya.

Chiar sub ochii noștri, ferestrele unei clădiri au explodat în timpul seismului.”, a declarat femeia pentru BBC.

Özgül Konakçı și fratele său dormeau pe canapea când a avut loc cutremurul. „Ne-am uitat unul la altul și am spus: „Cutremur?” M-am uitat la lampă, părea că urma să se prăbușească. L-am luat pe nepotul meu de trei ani și am fugit afară.”, a mai spus ea.

Clădirea în care aceștia stăteau a fost avariată, însă în apropiere, alte cinci imobile s-au prăbușit.

Tânăra este foarte îngrijorată și de urmările seismului, având în vedere temperaturile scăzute.

Eforturile de căutare și salvare continuă. Este foarte frig și ninge. Toată lumea este pe străzi, oamenii sunt confuzi cu privire la ce să facă.”, a adăugat Özgül Konakçı.

În Gaziantep din Turcia, oraș aflat în apropiere de epicentrul cutremurului, un locuitor pe nume Erdem a mai spus că oamenii au fugit din casele lor și au fost prea speriați să se mai întoarcă.

Toată lumea stă în mașini sau încearcă să conducă în spații deschise departe de clădiri. Îmi imaginez că nicio persoană din Gaziantep nu este în casele lor acum.”, a spus Erdem la telefon, potrivit tvpworld .

La cei 40 de ani ai săi, bărbatul a spus că nu a mai simțit niciodată așa ceva.

Bilanțul cutremurului

US Geological Survey a declarat că seismul cu magnitudinea de 7,8 a avut loc, duminică, la ora locală 04:17 la o adâncime de 17,9 km (11 mile) în apropierea orașului Gaziantep.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat că numărul morților în Turcia a crescut la 284 de persoane.

În Siria, peste 230 de persoane au fost ucise, a informat presa de stat.

Ministerul sirian al Sănătății a declarat că oameni au murit în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus. Căutările sunt în continuă desfășurare.

Cutremurul, care a lovit în întunericul unei dimineți de iarnă, a fost resimțit și în Cipru și Liban.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...