Mărturii din orașul ucrainean în care nimeni nu intră. „Zilnic zboară proiectile“

Mărturii din orașul ucrainean în care nimeni nu intră. „Zilnic zboară proiectile“

Amplasat pe malul râului Nipru, oraşul Nikopol a fost închis oricărei persoane "străine", în urma atacurilor permanente pe care armata rusă le lansează din Energodar, oraş aflat pe malul stâng al celui mai mare râu ucrainean, transmite Agerpres .

Imagine din Nikopol FOTO Profimedia

Pentru că pericolul unui nou atac este iminent, accesul în Nikopol este permis de poliţie şi armată doar celor care îşi au domiciliul în această localitate şi care pot dovedi cu acte acest lucru. La intrările în oraş, sunt amplasate numeroase posturi de control, iar poliţiştii şi militarii interzic intrarea oricărei persoane care nu este locuitor al Nikopolului.

Sirenele se aud aproape continuu în localitate. Autorităţile transmit permanent avertizări cu privire la lansarea de atacuri de artilerie sau aeriene, iar oamenii sunt disperaţi. Joi, asupra Nikopolului au fost lansate nu mai puţin de 56 de atacuri de artilerie, ceea ce face viaţa localnicilor imposibilă.

"În fiecare zi trag. Eu locuiesc aici şi în fiecare zi pe deasupra casei zboară proiectile . Permanent nu pot dormi. Alerg tot timpul încolo şi încoace. Toate ferestrele sunt acoperite cu folii de plastic şi placaje din lemn. Este insuportabil. Nu ne mai ţin nervii", a declarat o femeie, care a ajuns, vineri, la centrul social din Nikopol pentru a beneficia de ajutoarele acordate de primărie.

Înainte de declanşarea războiului, 110.000 de oameni trăiau în oraș, însă acum a mai rămas mai puţin de o treime din locuitori.

"Pe partea cealaltă a râului se află oraşul Energodar, care a fost preluat de ocupanţi şi care în fiecare zi lansează atacuri nu doar asupra oraşului Nikopol, ci asupra oraşelor Mariivka, Marhaneţ şi Cervonohrîhorivka. În fiecare zi şi noapte, ne aflăm sub atacurile artileriei. O parte din populaţie a plecat, dar unii au rămas. E foarte trist Noi am fi vrut ca locuitorii noştri să se întoarcă la casele lor, pentru ca infrastructura oraşului să se dezvolte şi să trăim cu am trăit până acum", a afirmat Alla Sîrotenko.

Nikopol este situat la 63 kilometri Sud- Est de Krivoi Rog şi 48 kilometri Sud- Vest de Zaporojie. Oraşul de pe malul drept al Niprului este unul puternic industrializat. În el funcţionează un combinat de topirea a fierului, care este cel mai mare din Europa şi al doilea în lume, dar şi un combinat de ţevi, unul dintre cele mai mari din Europa.Tot la Nikopol funcţionează un combinat de celuloză, o fabrică de macarale şi una de parbrize. Oraşul se întinde pe o suprafaţă de 59 de kilometri pătraţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa