Mărturiile militarului-fotograf din batalionul Azov care este ținut prizonier de trei luni de ruși

Mărturiile militarului-fotograf din batalionul Azov care este ținut prizonier de trei luni de ruși

Dmitro Kozatski, fotograful regimentului Azov cunoscut sub pseudonimul Orest, este prizonier de trei luni în regiunea Donețk. El a reușit să-și sune familia și să spună că este bine.

Dmitrio Kozatski, soldatul din regimentul Azov capturat de ruși / Foto Twitter

Tânărul soldat a făcut publice mai multe imagini cu puternic impact emoțional în care apăreau soldații de la uzina Azovstal.

Militarul supranumit și „ochii și vocea lui Azovstal” a reușit pe 2 august să-și sune familia, la aproape 3 luni de când este captiv în Donețk.

Sora sa, Daria Yurchenko, a povestit postului ucrainean de televiziune 24TV că nu a știut nimic despre Dmitro de când apărătorii ucraineni s-au predat în luna mai și că a stat cu inima strânsă după ce a văzut că închisoarea Olevnika a fost atacată și zeci de prizonieri ucraineni au murit.

„Bună! Sunt Dima!”. Acestea sunt primele cuvinte pe care le-a auzit Daria, scrie Hotnews.

Potrivit sursei, soldatul ar fi spus că este sănătos și că cei care l-au capturat i-au permis să-și sune familia. Sora acestuia a povestit că amândoi au început să plângă, dar și că el a reușit să vorbească și cu mama lui.

Orest se află în prezent în teritoriul ocupat temporar. Sora sa, Daria Yurchenko, a povestit la Canal 24 despre conversația cu fratele ei. Ea a mărturisit că după tragedia din Ielenivka nu s-a mai regăsit acasă.

Cine este fotograful regimentului Azov

Presa ucraineană a scris că Dmitro Kozatski are 26 de ani și este din regiunea Jîtomîr. Acesta a absolvit în 2014 științe politice la Academia Ostroh din regiunea Rivne din Ucraina, apoi s-a alăturat Gărzii Naționale a țării.

Potrivit Hromadske, luptătorul poreclit Orest s-a alăturat Regimentului Azov în 2017, iar în prezent se ocupă de de serviciul de presă al batalionului.

În primăvară, soldatul a publicat mai multe fotografii cu soldații de la oțelăria Azovstal care erau blocați în timp ce Rusia voia să cucerească Mariupol.

La 16 mai, o altă fotografie realizată de Dmitro Kozatski în care apărea un soldat ucrainean într-o rază de lumină a devenit virală pe rețelele de socializare și a primit titlul „Lumina va câștiga”.

Dmitro Kozatski a postat pe 2 mai o fotografie cu el, spunând că ar fi perfectă dacă ar fi și ultima.

„Fotografia mă descrie cel mai bine, chiar și în cele mai oribile momente pot găsi ceva minunat. Dar cred că această fotografie va fi doar începutul. Începutul eliberării și al victoriei noastre”, și-a încheiat Dmitro mesajul.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean