Matematicienii au descifrat o problemă rămasă nerezolvată timp de şase decenii

Matematicienii au descifrat o problemă rămasă nerezolvată timp de şase decenii

Matematicieni din Marea Britanie şi Statele Unite au descifrat o problemă rămasă nerezolvată timp de şase decenii şi au demonstrat că numărul final din şirul de soluţii ale ecuaţiei cunoscute sub denumirea ''suma celor trei cuburi'' este 42, potrivit DPA.

Problema originală a fost creată în 1954 la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi presupunea găsirea soluţiilor ''ecuaţiei diofantice'' x^3+y^3+z^3=k (^3 înseamnă ''la puterea a treia'', n. red.), unde "k" poate fi orice număr cuprins între 1 şi 100.

Pe parcursul anilor, a fost aflată fiecare valoare a lui k.

Ultima valoare rămasă nerezolvată a fost 42, după ce Andrew Booker, de la Universitatea din Bristol, a găsit, la începutul anului, răspunsul la penultimul număr care lipsea din şirul de soluţii posibile, 33, elaborând un algoritm şi folosind procesarea cu ajutorul unui supercomputer timp de mai multe săptămâni.

Pentru a ajunge la soluţia 42, Andrew Booker a colaborat cu Andrew Sutherland de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite şi a folosit Charity Engine, o aplicaţie care utilizează puterea computaţională nefolosită de la peste 500.000 de computere personale.

Soluţia a fost găsită după 1 milion de ore de procesare: 42 = (-80538738812075974)^3 + 80435758145817515^3 +12602123297335631^3

"Mă simt uşurat. În acest joc este imposibil să ştii dacă vei găsi ceva. Seamănă puţin cu prezicerea cutremurelor, întrucât ne putem baza doar pe probabilităţi brute", a precizat Andrew Booker într-o declaraţie.

Printr-o ''coincidenţă cosmică'', atât numărul 42, cât şi utilizarea pe scară largă a computerelor sunt teme din romanul cult SF al lui Douglas Adams ''Ghidul autostopistului galactic'', se mai precizează în aceeaşi declaraţie.

Profesorul Sutherland este cunoscut pentru utilizarea la scală amplă a computaţiei paralele, câteodată asemănată cu ''Deep Thought'', maşinăria enormă care oferă răspunsul 42 în romanul lui Douglas Adams.

"Când am auzit veştile, a fost cu siguranţă un moment de sărbătoare", a spus Andrew Sutherland. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”