MB: Boris Johnson regretă stadiul relaţiei cu Rusia, într-o discuţie la telefon cu Vladimir Putin

MB: Boris Johnson regretă stadiul relaţiei cu Rusia, într-o discuţie la telefon cu Vladimir Putin

Premierul britanic, Boris Johnson, l-a asigurat luni pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că relaţiile dintre ţările lor, foarte degradate, nu sunt la nivelul dorit de Londra şi a cerut Rusiei să depună mai multe eforturi pentru climat înainte de COP26, potrivit Downing Street, notează AFP.

"Prim-ministrul a fost clar asupra faptului că relaţia actuală dintre Marea Birtanie şi Rusia nu este cea pe care o dorim", a indicat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson după prima lor discuţie din mai 2020.

"Rămân dificultăţi importante", a adăugat el, referindu-se la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic şi problema Ucrainei.

"În pofida problemelor cunoscute, ar fi util ca Moscova şi Londra să coopereze pe anumite teme", a indicat Kremlinul la rândul său într-un comunicat.

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie au fost subminate de o serie de dezacorduri în ultimii 15 ani, de la otrăvirea cu poloniu 210 a fostului spion Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie în 2006 până la afacerea Skripal, pe lângă chestiuni diplomatice precum Siria sau Ucraina.

În timp ce Vladimir Putin nu intenţionează să participe la conferinţa ONU privind schimbările climatice COP26 care se deschide duminică la Glasgow, în Scoţia, Boris Johnson şi-a manifestat "speranţa ca Rusia să îşi modifice obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în anul 2050", faţă de 2060 în prezent, potrivit Downing Street.

Liderul de la Kremlin "şi-a exprimat regretul că nu poate veni personal la summitul COP din cauza situaţiei legate de coronavirus în Rusia", potrivit sursei.

Peste 120 de lideri mondiali sunt aşteptaţi la cel mai mare summit privind schimbările climatice după negocierile de la Paris din 2015, organizat la 1 şi 2 noiembrie. Nici Vladimir Putin, nici preşedintele chinez Xi Jinping nu au plănuit să participe, stârnind temeri că se va ajunge mai greu la un acord final. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...