MB: Cei doi britanici internaţi în stare gravă au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok (poliţia)

La patru luni după otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale cu Noviciok la Salisbury, doi britanici găsiţi sâmbătă în stare critică la circa 15 kilometri de acest oraş din sud-vestul Angliei au fost expuşi la acelaşi agent neurotoxic, a anunţat miercuri poliţia, relatează AFP.

O reuniune de urgenţă a cabinetului britanic este prevăzută joi, prezidată de ministrul de interne Sajid Javid, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat că evenimentul este tratat cu "cea mai mare seriozitate".

Poliţia antiteroristă a preluat conducerea anchetei după identificarea de către laboratorul militar de la Porton Down a naturii substanţei, un agent neurotoxic de concepţie sovietică.

"În această seară am primit rezultatele analizei (...) care arată că cele două persoane au fost expuse la acelaşi agent neurotoxic Noviciok", a declarat comandantul poliţiei antiteroriste din Marea Britanie, Neil Basu, într-o conferinţă de presă.

"Este acelaşi agent neurotoxic. Oamenii de ştiinţă vor trebui să stabilească dacă provine din acelaşi lot", a adăugat el.

 


Foto: (c) TONY KERSHAW SWNS / EPA


Victimele, identificate de un prieten ca fiind Charlie Rowley şi Dawn Sturgess, au fost găsite sâmbătă într-o locuinţă din Amesbury.

Acelaşi laborator a identificat că substanţa utilizată pentru otrăvirea, în martie, a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este Noviciok. În final, cei doi şi-au revenit după un tratament medical intensiv.

Dubla tentativă de asasinat împotriva celor doi Skripal a fost atribuită de Marea Britanie, sprijinită de aliaţii săi occidentali, Rusiei, care a negat. Incidentul a provocat o criză diplomatică, precum şi cel mai serios val de expulzări reciproce de diplomaţi ruşi şi occidentali din istorie.

Pe de altă parte, şefa serviciilor medicale din Anglia, Sally Davies, a declarat că riscul rămâne redus pentru publicul larg după incidentul de la Amesbury.

"Ca şefă a serviciilor medicale, vreau să asigur populaţia că riscul pentru publicul larg rămâne scăzut", a mai spus ea, citată de Reuters.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul stat paralel! Dezvăluiri uluitoare despre DIE, Mafia lui Ceaușescu! Ei conduc acum, din umbră, cini…

2 Noul arhiepiscop al Sucevei, Calinic, îi avertizează pe preoți să nu se implice în traficul de țigări și lemn

3 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

4 VIDEO Priviți aceste imagini din America!

5 Rău a ajuns Armata Română...