MCV/România: "Nu știm când va fi ridicat MCV, nu putem ghici viitorul" (oficiali UE)

MCV/România: "Nu știm când va fi ridicat MCV, nu putem ghici viitorul" (oficiali UE)

Comisia Europeană intenționează să prezinte următorul raport MCV la sfârșitul anului 2017, dar estimarea datei când România și Bulgaria nu vor mai fi monitorizate sub acest mecanism este un demers imposibil pentru că, spun oficiali europeni, "nu putem ghici viitorul".

"Sperăm că abordarea noastră va contribui la obținerea consensului pentru ca România și Bulgaria să avanseze în ritmul cerut. Nu putem estima când se va încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru că nu avem un glob de cristal cu care să ghicim viitorul", au declarat surse europene în cadrul unui briefing de presă, susținut la Bruxelles și transmis prin teleconferință la București și Sofia.

Din punct de vedere procedural, atunci când Comisia Europeană consideră că nu mai este nevoie de monitorizare, supune propunerea atenției Consiliului European și pledează pentru ridicarea MCV în fața statelor membre, au explicat sursele citate.

"Dacă membrii Consiliului ridică observații, le luăm în calcul și derulăm consultări. În final, propunerea de ridicare a MCV trebuie să facă obiectul unui consens în Consiliu", au detaliat oficialii europeni.

Imposibilitatea de a estima când va fi ridicat MCV face posibile o serie de speculații privind preluarea de către Bulgaria și România a președinției prin rotație a Consiliului European.

În cazul în care mecanismul nu este ridicat până la începutul anului 2018, Bulgaria va marca o premieră în cadrul UE, devenind primul stat care preia președinția în condițiile în care se află sub monitorizarea Comisiei Europene.

"Din punct de vedere legal nu există probleme într-o astfel de situație, dar e posibil ca autoritățile bulgare să nu poată prezida ședințele Consiliului pe anumite teme", au spus surse europene.

România urmează să preia președinția prin rotație la 1 ianuarie 2019.

În cel mai recent raport MCV publicat miercuri la Bruxelles , Comisia anunță că "are intenția de a prezenta următorul raport la sfârșitul anului 2017 și este pregătită să ofere asistență suplimentară pentru a ajuta la consolidarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate și să încheie, astfel, monitorizarea și verificarea efectuate în cadrul mecanismului".

În document se arată că atunci când măsurile prevăzute la fiecare din obiectivele de referință vor fi întreprinse, obiectivul respectiv va fi considerat provizoriu finalizat.

"Atunci când acest lucru va fi valabil pentru toate obiectivele de referință, MCV va fi închis. Prin urmare, recomandările formulate pot fi considerate suficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv — cu excepția cazului în care evoluțiile inversează în mod clar sensul progreselor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale