MEAT: Măsura 3 va fi anulată şi va fi relansată cu sume provenite din REACT-EU

MEAT: Măsura 3 va fi anulată şi va fi relansată cu sume provenite din REACT-EU

Forma actuală a Măsurii 3 privind granturile pentru investiţii alocate IMM-urilor va anulată, iar măsura va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT - EU, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

"Pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) este publicat în secţiunea de Transparenţă un proiect de OUG care vizează desfiinţarea Măsurii 3, în forma ei actuală, urmând ca ea să se refacă pe programul de finanţare europeană REACT-EU, aflat în prezent în proces de programare la MIPE. Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT - EU", precizează MEAT.

Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi, se menţionează în informarea Ministerului Economiei.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, autorităţile iniţiatoare îşi propun anularea formei actuale a Măsurii 3 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile din cadrul Măsurii 2 - granturi pentru capital de lucru. Se va realiza realocarea bugetului aferent Măsurii 3, către Măsura 2, în vederea finanţării acelor IMM-uri care au suferit din cauza crizei economice generate de izbucnirea pandemiei COVID-19.

În cadrul Măsurii 2 s-au depus 22.226 cereri, în valoare de 5,246 miliarde lei. Având în vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finanţare au putut fi semnate.

În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Din cauza inexistenţei unor criterii clare de departajare, peste 80% dintre proiecte au primit punctajul maxim (100 din 100), ceea ce depăşeşte alocarea financiară aferentă acestei măsuri (207,091 milioane euro FEDR, conform Programului Operaţional Competitivitate).

"Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2020 în legătură cu sprijinul din fonduri nerambursabile pentru Măsura 2 - capital de lucru s-a stabilit că pentru aplicaţiile de finanţare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari. În aceste condiţii, dispoziţia legală, nesusceptibilă de interpretare, obligă la aplicarea sa în forma notificată şi autorizată de Comisia Europeana, respectiv la alocarea de fonduri pentru toţi beneficiarii eligibili ale căror aplicaţii au fost depuse in interiorul termenului de decădere", se menţionează în Nota de fundamentare.

În ceea ce priveşte ajutorul sub formă de granturi pentru investiţii aferent Măsurii 3, acesta nu a fost încă acordat, finalizându-se exclusiv etapa înscrierilor, având în vedere necesitatea finalizării, în condiţiile legii, a acordării finanţării pentru măsurile microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, demarate anterior.

Dezbaterea publică a proiectului va dura 10 zile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

4 De citit...

5 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc