Media israeliene cer Facebook şi Twitter să acţioneze împotriva incitărilor la violenţă vizând jurnaliştii

Media israeliene cer Facebook şi Twitter să acţioneze împotriva incitărilor la violenţă vizând jurnaliştii

Principalele grupuri media israeliene au cerut o "acţiune decisivă" din partea Facebook şi Twitter împotriva ameninţărilor online în creştere şi incitării la violenţă vizând jurnaliştii, relatează marţi Reuters.

Paisprezece canale TV, ziare, posturi de radio şi website-uri de ştiri de top israeliene au declarat, în e-mailuri trimise de avocatul lor şi consultate de Reuters, că ameninţările şi discursurile de ură s-au amplificat în ultimele săptămâni, în special în timpul conflictului de 11 zile cu militanţii palestinieni din Fâşia Gaza controlată de Hamas.

"Aceste grupuri media (...) toate împărtăşesc un sentiment de urgenţă în ceea ce priveşte nivelul de pericol reprezentat de aceste tweet-uri şi postări, şi nevoia tuturor celor implicaţi să ia o acţiune decisivă în acest sens", a scris Noga Rubinstein.

Facebook a declarat marţi că a stabilit un centru special de operaţiuni ce include vorbitori de ebraică şi arabă pentru a răspunde la activitatea pe toată platforma sa în timp real, şi încurajează utilizatorii să raporteze orice conţinut dăunător.

"Nu vrem ca cineva să se simtă ameninţat sau hărţuit pe aplicaţiile noastre", a spus un purtător de cuvânt al Facebook, adăugând: "În timp ce permitem critici faţă de personalităţi publice, nu permitem ameninţarea" jurnaliştilor, "hărţuirea şi eliminăm acest conţinut ori de câte ori îl observăm".

Twitter nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu.

E-mailurile evidenţiază tweet-uri şi postări care incită la violenţă împotriva jurnaliştilor israelieni şi îi etichetează ca trădători sau duşmani ai statului, într-un mod ce încurajează sau justifică acţiuni violente împotriva lor.

În unele cazuri, incitarea a condus la atacuri deliberate asupra reporterilor în timp ce ei transmiteau, potrivit scrisorilor.

Rubinstein i-a scris CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, şi omologului acestuia de la Twitter, Jack Dorsey, cerându-le să monitorizeze postările şi tweet-urile şi "să ia măsuri adecvate şi decisive pentru a elimina postările şi să facă orice este necesar pentru a preveni intensificarea şi răspândirea incitărilor".

Într-un comunicat, grupurile media citează luarea cu asalt a Capitoliului Statelor Unite la 6 ianuarie ca dovadă că incitarea la violenţă pe social media poate duce la violenţă fizică şi moarte.

"Suntem siguri că Facebook şi Twitter ar prefera să ia măsuri rezonabile acum pentru a preveni alte violenţe, mai degrabă decât să nu facă nimic şi să permită ca incitarea să escaladeze şi să ducă la vătămare fizică", a scris Rubinstein.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ceva mai penibil nu există...

2 Așa o fi?

3 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

4 Un fost şef de la Poliţia Rutieră din Capitală nu poate justifica o avere de peste 100.000 euro

5 Invazie de turiști români în toată Grecia / Presa elenă: Pe insule auzi aproape exclusiv românește