Medici cubanezi în 62 de țări ale lumii, o sursă esențială de venituri pentru Havana

Medicii cubanezi își exercitau profesia la sfârșitul lui 2016 în 62 de țări ale lumii, constituind pentru insula comunistă prima sursă de valută, înaintea turismului, indică datele oficiale publicate luni, transmite AFP.

Potrivit Anuarului statistic din sănătate pentru 2016, medici cubanezi erau prezenți în 24 țări din America latină și Caraibe, 27 din Africa Subsahariană, șapte din Asia de Est și Pacific, două din Orientul Mijlociu și Africa de Est, precum și în Rusia și Portugalia.

Această activitate a generat venituri estimate la peste 11 miliarde de dolari în medie anual între 2011 și 2015, insula facturând serviciile medicilor săi în 35 din cele 62 de țări, potrivit fostului ministru al economiei José Luis Rodriguez, citat de site-ul oficial de informații Cubadebate.

În comparație, sectorul turistic a generat 2,8 miliarde de dolari în 2016, potrivit datelor oficiale de la Havana.

Vânzarea în străinătate de servicii profesioniste, îndeosebi medicale, este principala sursă de valută pentru Cuba, înaintea turismului.

Anuarul publicat luni nu precizează câți specialiști cubanezi sunt implicați în aceste misiuni în exteriorul țării, dar potrivit Ministerului Sănătății, la jumătatea lui 2015 erau peste 50.000, jumătate fiind medici.

În total, Cuba număra la sfârșitul anului trecut 90.161 de doctori, cifră incluzându-i pe cei care muncesc în străinătate.

Pe insulă, serviciile medicale și educația sunt gratuite și finanțate de stat, un motiv de mândrie pentru regimul comunist criticat însă pentru încălcarea drepturilor omului, în această țară afectată de o sărăcie extremă.

Trimiterea de medici în străinătate este o veche tradiție cubaneză, reprezentând o armă diplomatică și, totodată, o sursă vitală de venituri.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta