Medicul Gabriel Diaconu, despre „orbirea facială” sau prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt: Are legătură cu bătălia lui cu alcoolul? Mai mult decât posibil

Medicul Gabriel Diaconu, despre „orbirea facială” sau prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt: Are legătură cu bătălia lui cu alcoolul? Mai mult decât posibil

„Brad Pitt a declarat recent că suferă de «orbire facială». Ce este «orbirea facială», respectiv prosopagnozia?

Agnoziile sunt o categorie de simptome, sindroame sau boli neurologice îndeosebi manifestate prin deficitul, sau lipsa capacităţii de a formula anumite concepte, sau reprezentări mentale.

Finalmente, anosognozia se referă la lipsa parţială, sau completă, de conştientizare a unei boli, simptom parte unor afecţiuni neurologice sau psihiatrice. Spre exemplu unele persoane cu schizofrenie nu-şi dau seama că au schizofrenie. Sau, în anumite accidente cerebrale care implică lobul occipital, persoana poate să fie oarbă şi să nu-şi dea seama de asta (cecitate corticală).

Prosopagnozia este o inabilitate de a recunoaşte feţe.

Sunt două feluri de prosopagnozie, funcţie de partea din creier afectată. O variantă este aperceptivă, adică o inabilitate de a observa trăsăturile feţei. Cealaltă variantă este amnestică. Adică le observi, dar le uiţi.

Varianta aperceptivă implică o parte a creierului temporal absolut specială, care se cheamă gir fusiform. Cealaltă are drept cauză afectarea polului anterior al aceluiaşi lob temporal.

Persoanele care suferă leziuni, din orice cauză, a uneia, celeilalte sau ambelor părţi din cortexul temporal vor avea probleme fie să recunoască, fie să identifice, fie să-şi aducă aminte de feţe familiare. Asta dă naştere, uneori, unor probleme pe cât de simpatice pe atât de spectaculoase, ce-i drept într-un fel morbid”, a scris medicul.

Gabriel Diaconu a povestit şi despre primul său pacient care suferea de această afecţiune din cauza consumului excesiv de alcool.

„Primul meu pacient cu prosopagnozie a fost o femeie de aproximativ 60 de ani, venită într-o gardă la Spitalul Municipal, care-şi pierduse conştiinţa pe stradă, şi venise cu ambulanţa. Era foarte drăguţă, am intrat, am făcut cunoştinţă, i-am luat o scurtă anamneză şi mi-am dat seama că n-aveam tensiometrul la mine. M-am dus înapoi la cabinetul asistentelor să-l iau şi, când m-am întors, se uita mirată la mine. «Cine sunteţi dumneavoastră?». Am ridicat sprâncenele, tocmai ce plecasem. «Vocea e familiară, dar nu vă recunosc». Ca să n-o lungesc, doamna avea o meteahnă, de fapt mai multe. Meteahna ei se numea consum prelungit şi abuziv de bere, pe care o îndoia cu vin de proastă calitate. Anii lungi de alcool îi arseseră, la propriu, lobul temporal, până când a făcut o criză convulsivă pe stradă”, a povestit Diaconu.

Medicul a mai spus că cei care suferă de această boală cred „în mod delirant, că o persoană cunoscută, sau un membru al familiei, a fost înlocuit de o sosie, ale cărei intenţii de obicei sunt maliţioase, rareori neutre”.

Ei cred că intrusul vrea să îi fure lucruri, averea, sau să-i facă rău. „Un criteriu uşor de diagnostic e să rogi ”sosia” să treacă în spatele unui panou şi să vorbească pacientului. Îi va recunoaşte cu uşurinţă vocea, dar nu-i va recunoaşte faţa” a adăugat el.

De asemenea, pacientul care suferă de prosopagnosie crede că persoanele străine sunt de fapt cunoscuţi deghizaţi.

„Mie mi s-a întâmplat la începutul carierei, într-o gardă, în care o domnişoară proaspăt adusă de la alt spital după ce-am început discuţia deodată se uită la mine şi mă întreabă «de ce nu m-ai sunat aseară», foarte familiar. I-am explicat că e prima oară când ne vedem, la care mi-a făcut dibaci cu ochiul şi mi-a spus «ei, lasă, văd bine că te-ai costumat în doctor, dar eu ştiu de fapt cine eşti». Din păcate pentru ea, nu ştia (anosognozie) că are un episod acut de manie, din păcate pe fondul unui accident vascular cauzat de două obiceiuri, unul sănătos altul ba: folosirea de contracepţie orală, respectiv fumatul”, a precizat medicul.

Gabriel Diaconu crede că Brad Pitt are prosopagnozie din cauza consumului de alcool, principalul factor ce favorizează apariţia bolii

„Are Brad Pitt prosopagnozie? Foarte probabil. Are vreo legătură cu lunga lui bătălie cu consumul de alcool? Mai mult decât posibil”, a spus medicul.

Consumul de alcool în România continuă să afecteze viaţa a sute de mii de români. Unii dintre care vor trăi mai mult sau mai puţin cu lobul temporal „buşit”, cu simptome care mai de care mai diverse, pe care le vor duce ocazional la doctor.

Gabriel Diaconu a tras un semnal de alarmă şi a spus că nu există soluţii terapeutice pentru acest sindrom.

„Din păcate nu avem soluţii terapeutice pentru astfel de sindroame de tip paramnestic, în mică măsură corectabile terapeutic, şi doar cât priveşte complicaţiile lor, fie că sunt în calitatea vieţii, respectiv ocazionalele convulsii sau episoade confuzionale. Când sunt de cauză toxică, poţi să adresezi toxina. Când sunt de cauză metabolică, asemenea. Când deja dauna organică e constituită, prea puţin mai e de făcut”, a încheiat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?