Mehedinți: CRJ trage un semnal de alarmă privind viața pacienților din Secția de psihiatrie Gura Văii

Mehedinți: CRJ trage un semnal de alarmă privind viața pacienților din Secția de psihiatrie Gura Văii

Cele 50 de persoane cu dizabilități intelectuale și cu probleme de sănătate mintală aflate în Secția de psihiatrie din localitatea Gura Văii a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Mehedinți sunt lipsite de cele mai elementare condiții de viață și de tratament, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Centrul de Resurse Juridice (CRJ).

Managerul de program, Georgiana Pascu, a declarat, joi seară, pentru AGERPRES, că în zilele de 8 și 14 martie, în urma mai multor sesizări, reprezentanții CRJ au efectuat o vizită inopinată la această unitate spitalicească, situată la aproximativ 9 kilometri de Drobeta Turnu Severin, împrejurare în care au constatat că "condițiile de viață sunt primitive și degradante; saloanele, pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, (...) au saltele vechi, degradate și murdare".

CRJ a sesizat situația, în scris, conducerii SJU Drobeta-Turnu Severin, în subordinea căruia se află secția, Consiliului Județean și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mehedinți (DGASPC), solicitându-le intervenția de urgență pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate, se detaliază în comunicatul de presă menționat.

Potrivit sursei citate, angajații secției și-au amintit că CRJ a mai sesizat aceste aspecte și în anul 2009, fără însă ca vreo decizie să fie luată și să conducă la integrarea în comunitate a acestor persoane. Cel puțin 30 de pacienți sunt foști orfani ai căminului din Vînjuleț, fiind cunoscuți de medici încă de la vârsta de 3 ani.

Reprezentanta CRJ a arătat că "pacienții care au dizabilitate intelectuală (retard mental conform documentelor medicale) au primit un certificat de încadrare în grad de handicap eliberat de comisia de expertiză din subordinea DGASPC Mehedinți", fapt care probează ,,gravele afecțiuni de care suferă persoanele în cauză'.

"Privarea de libertate pe motiv de lipsă de servicii în comunitate constituie o gravă încălcare a legislației interne și a tratatelor la care România este parte și trebuie tratată cu maximă seriozitate", se menționează în documentul citat.

Membrii echipei Clinicii Juridice Mobile a CRJ au mai observat că "pacienții nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleași haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele (dorm în aceleași haine pe care le poartă peste zi, timp de 1 săptămână)", "fiecare etaj dispune de un grup sanitar dotat astfel: trei posturi w.c. turcești, degradate, ruginite, trei locuri de spălare și nu există nicio separare între ele, acestea fiind demarcate de câte o bordură de aproximativ 30 centimetri".

De asemenea, în comunicat se mai afirmă că "25 de pacienți cu retard mental sever au nevoie de un reprezentant legal", ei neavând "discernământul necesar să se îngrijească de propriile interese".

După ce face un inventar al condițiilor în care trăiesc bolnavii Secției de Psihiatrie din Gura Văii, CRJ subliniază necesitatea ca autoritățile să se implice urgent în rezolvarea cazului lor și să-i antreneze în "activități de terapie ocupațională, care să le susțină dezvoltarea și să le poată reduce inegalitățile în integrarea în comunitate".

Surse din SJU Mehedinți au afirmat, joi seară, pentru AGERPRES, că în urmă cu câteva zile la Secția de Psihiatrie Gura Văii s-a aflat și Corpul de Control al Ministerului Sănătății, care a verificat atât condițiile în care stau pacienții internați aici, cât și modul cum sunt îngrijiți.

"Urmează să ni se comunice rezultatul anchetei, să se propună soluțiile adecvate și să se aloce fonduri bănești pentru îmbunătățirea vieții pacienților", au mai adăugat sursele citate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

5 Foarte interesante amănunte!