Melc fosilizat în chihlimbar, cu „peri“ vechi de 99 de milioane de ani, descoperit în Franța

Melc fosilizat în chihlimbar, cu „peri“ vechi de 99 de milioane de ani, descoperit în Franța

Un melc fosilizat cu o vechime de 99 de milioane de ani, „contemporan cu dinozaurii” şi a cărui cochilie era prevăzută cu „peri scurţi şi aspri”, a fost descoperit recent, au precizat marţi reprezentanţi ai Muzeului de istorie naturală din Colmar (est), unde va fi expus.

Melc fosilizat FOTO AFP

Încastrată într-o bucată de chihlimbar de Birmania, această specie „nouă pentru ştiinţă” a fost botezată „Archaeocyclotus brevivillosus”, a precizat muzeul alsacian într-un comunicat, arată Agerpres.

Cochilia, care măsoară 9 milimetri în lungime şi 3,1 milimetri în înălţime, este „în principal caracterizată prin prezenţa unor peri scurţi şi aspri pe ansamblul periferiei sale”, a precizat muzeul, care a primit această fosilă preţioasă anul trecut de la un colecţionar.

Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Cretaceous Research, această „pilozitate a reprezentat multiple avantaje selective pentru aceste animale şi deci a favorizat în principal ieşirea lor din ape spre medii continentale terestre în Cretacic”, a mai precizat instituţia într-un comunicat.

O informaţie care „nu este nouă”, dar care „coroborează precedentele: melcii, în momentul când au cucerit mediile terestre, aveau peri pe cochilie”, a explicat pentru AFP melacologul (specialist în moluşte) Jean-Michel Bichain, cercetător ataşat în cadrul muzeului şi unul dintre autorii studiului.

Pilozitatea „le conferea mai multe avantaje”, în special în materie de termoreglare sau de luptă împotriva prădătorilor , favorizând camuflajul, a continuat el.

Există 30 de specii de melci cunoscute în chihlimbar de Birmania”, o răşină fosilă extrasă din valea Hukawng (nordul Birmaniei) şi care au o vechime de circa 99 de milioane de ani, a explicat Bichain. Cercetătorul a insistat asupra caracterului „extraordinar” al acestui depozit de chihlimbar, care „oferă o adevărată fereastră către biodiversitatea epocii dinozaurilor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”