Membru CSM: Am un gust amar după neadevărul spus de ministru; Lazăr: Ar putea fi invitat și Avocatul Poporului să ia atitudine

Membru CSM: Am un gust amar după neadevărul spus de ministru; Lazăr: Ar putea fi invitat și Avocatul Poporului să ia atitudine

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susținut miercuri, că a rămas cu un gust amar după ce l-a auzit pe ministrul Justiției declarând că nu a solicitat aviz Consiliului, în timp ce procurorul general Augustin Lazăr a pledat pentru invitarea Avocatului Poporului să ia atitudine în ceea ce privește modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență, remarcând în același timp activitatea sa din ''ultima perioadă''.

"Am asistat la o conferință de presă în urma căreia mi-a rămas un gust amar incredibil. L-am ascultat pe domnul ministru (n.r. Iordache), care a declarat public întregii Românii că nu a solicitat aviz. În realitate, pe site-ul CSM este o solicitare de aviz", a afirmat Mateescu, în ședința CSM.

Președintele CSM, Mariana Ghena, a explicat că solicitarea ministrului se află nu numai pe site ci și la fiecare membru.

"Nu numai pe site. Fiecare dintre dumneavoastră ați primit copie după materialul primit și înregistrat astfel încât se vede foarte clar din lectura textului că se solicită aviz", a menționat aceasta.

Judecătorul Mateescu a criticat și faptul că ministrul Florin Iordache nu a venit la ședința CSM.

"Este într-adevăr o solicitare de aviz în pofida neadevărului spus expres de domnul ministru, care din nefericire astăzi cu mult curaj lipsește de la ședința CSM. Discutăm de acest aviz care a fost solicitat și toată lumea trebuie să știe, în pofida neadevărului spus de ministrul Justiției, ieri la ora 17, 00", a mai spus el.

Augustin Lazăr a susținut că ar putea fi invitat și Avocatul Poporului să ia atitudine în problema modificării codurilor prin ordonanță de urgență.

"Ar putea fi invitat și Avocatul Poporului să ia atitudine în această problemă. Am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă", a arătat el.

În context, șefa CSM a admis că Avocatul Poporului are această prerogativă, care este și a Consiliului.

"Sigur că da, este prerogativa Avocatului Poporului cum este și prerogativa noastră, atâta vreme cât noi am evocat-o și am spus că oricum o punem în discuție. Cred că este dreptul și al Avocatului Poporului și posibilitatea dumnealui de a-și manifesta o astfel de voință în virtutea atribuțiunilor pe care le exercită. Nu am auzit până în acest moment să fi manifestat o astfel de opțiune", a mai arătat președintele Consiliului.

AGERPRES/(A/AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Cristina Tatu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante