Merită citit, sunt lucruri care dau de gândit...

Merită citit, sunt lucruri care dau de gândit...

Reportajeisback : Sun Tzu avea un principiu "niciodată nu îți întrerupe adversarul când face ceva greșit". Iar Putin pare ca face greșeli dupa greșeli. Cred totuși ca abordam un pic simplist lucrurile. Iată ideile:
1. Sancțiunile asupra Rusiei sunt cele mai dure din istorie. M-am uitat in seara asta 2 ore pe structura exporturilor și breakdown-ul in procente pe tarile care sunt principalii parteneri comerciali ai Rusiei. Practic toate tarile care contau au blocat economic Rusia cu excepția Chinei. Dar China orice ar face nu poate compensa nici pe departe pierderea imensa economica pentru Rusia. Deci contabil vorbind și matematic Rusia ar trebui sa dea faliment în câteva luni maxim. Astea sunt fapte nu ipoteze.
2. Și aici vine semnul de întrebare. Chiar atât de simplu sa fie? Sa nu fi anticipat nimeni în Rusia o asemenea situație. Sau s-au îmbătat cu puterea lor și nu și-au imaginat o reacție atât de puternica a lumii civilizate. Nu știm asta. Ce știm este ca la sancțiunile economice, Putin răspunde cu restricții la export. Adică se îngroapa și mai tare teoretic? Ori e nebun ori nu are logica deloc. Și dacă se bazează pe ceva pe ce se bazează? Ca pe China nu se poate baza.
3. Cred ca ne uitam simplist la problema. Cred ca lucrurile nu vor fi asa simple. Rusia va cădea dar vom fi și noi afectați. Adică Rusia moare economic dar ne alegem și noi cu dinții sparți și cu o criza de toată frumusetea. Iată de ce:
- prețul petrolului și gazelor vor genera scumpiri în lanț și stagflatie. De fapt cred ca vom vedea cea mai urata forma a stagflatie. Preturi uriase, consum mic, opțiuni puține și sărăcire. Cu toate astea nu avem de ales. Nu mai putem alimenta un regim toxic periculos pentru întreaga lume indiferent de costuri. Deci vom plăti un cost piperat toată Europa dar vom scăpa de veșnica amenințare și vor urma ani lungi de pace și liniște.
- revenind. Exista poate efecte pe care nu le putem înțelege. De exemplu degeaba ai Ferrari dacă nu ai combustibil. Nu îmi dau seama cât de mult poate afecta creșterea prețului petrolului și gazelor și mai ales LIPSA lor, însă vor fi clar industrii afectate în lanț și falimente.
Sa va dau un exemplu: creste prețul gazului > creste prețul ingrasamintelor > creste prețul mancarii > saracie. Și asta e un lanț scurt previzibil dar sigur sunt implicații pe care eu cel puțin nu le înțeleg pe mai multe zone și industrii. Adică tăierea petrolului și gazului are efecte mult mai ample decât estimarea matematica a valorii lor financiare. E posibil deci sa avem o criza serioasa în Europa. Recesiunea e inevitabila. În același timp rusii vor întra în colaps financiar ca o minima consolare.
- Rusia era mare exportator de nichel. Nichelul se folosește la baterii electrice și la suprafețe care au nevoie de protecție la coroziune. Se mai folosește la otel foarte mult. Vom vedea ce implicații poate avea asta. Ca idee, fără un singur șurub nu poți termina un Mercedes. Toate astea nu cred ca vor bloca economiile occidentale semnificativ dar vor fi mari fluctuații și mari întreruperi pe fluxurile economice cu efecte în lanț.
- Ucraina plus Rusia exporta 70% din necesarul de neon din lume. Neonul se folosește la cipuri pentru mașini. Ce se va întâmpla dacă nu vor fi cipuri? Habar nu am dar cred ca nu poți finaliza nimic high tech fără cipuri.
- pe tot ce înseamnă fier, otel va fi distracție mare. Dublu impact. Din lipsa nichelului plus lipsa otelului pe piața. La Donetsk și Lugannsk erau cele mai mari combinate din Europa. Vom vedea ce înseamnă asta. Deja pe piața metalelor lucrurile o iau razna complet. Cu ce efecte? Nu putem anticipa.
- la mâncare cred ca ați inteles și voi ca Rusia+ Ucraina exportau 30% din grâul mondial, 80% din producția mondiala de floarea soarelui, 19% din producția mondiala de porumb. Corelați cu prețul ingrasamintelor și rezulta foamete în unele zone de pe glob. România nu poate fi și nu trebuie sa fie afectata masiv dacă politicienii gândesc cât de cat. Suntem mare producător agricol și dacă vreți sa ma ascultați când va tot spun sa cultivați grădinile personale și micile gospodarii veti trece cu bine și ieftin dar va fi foamete probabil în unele zone pe glob care trăiau la limita sărăciei.
- mai puneți aici ca Rusia+ Ucraina produceau 13% din producția mondiala de titanium (avioane pasageri), 30% din producția mondiala de paladiu (mașini, telefoane, medicina)
- ideea este ca intram într-un teritoriu necunoscut. Europa cumpăra 40% din gazul necesar din Rusia și 25% din petrol. Dacă tăiem acum brusc aceste procente, de mâine, nu știm ce se întâmplă. Occidentul aproape a epuizat arma sancțiunilor.
CONCLUZIE
Vine inflația, mai exact stagflatia. Vor fi efecte economice pe care nu cred ca le putem anticipa. Din păcate nu avem de ales. Alternativa pentru Europa e războiul.
Vestea buna este ca asta deschide niște super-super oportunități pentru România. Producție, agricultura este muuuult loc. Se va vinde orice. Căderea Ucrainei și Rusiei a lăsat un gol în piață și România are niște avantaje sa acopere o parte din nevoia de produse și servicii. Investiți în procesare hrana, în procesare metale, în logistica, in ambalaje, in industrie în general. Banii ținuți la saltea sunt zero. Măcar luați-vă ceva frumos de ei sau mergeți în vacante.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria