Merkel și Trump au discutat joi înaintea summitului G20, însă puține informații au fost făcute publice

Merkel și Trump au discutat joi înaintea summitului G20, însă puține informații au fost făcute publice

Cancelarul german Angela Merkel și președintele american Donald Trump au avut joi o întrevedere la Hamburg înainte de summitul G20, însă puține detalii au fost făcute publice despre discuția lor, transmite DPA.

Discuția s-a concentrat pe câteva chestiuni în dispută, care i-au divizat pe liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii care participă la reuniunea G20. Casa Albă a evidențiat că printre subiectele de discuție s-au aflat Ucraina, Qatar și Coreea de Nord.

Cei doi lideri s-au coordonat în privința unor zone-cheie, printre care 'prioritățile comune în legătură cu politicile externe și de securitate", a mai precizat Casa Albă.

Oficialii de la Berlin au refuzat să comenteze dacă discuțiile dintre Trump și Merkel au abordat și subiectul schimbărilor climatice. Conform unui proiect de declarație a G20 consultat de DPA, liderul american ar fi izolat la summit în privința acestei chestiuni, după ce luna trecut a retras SUA din Acordul de la Paris privind clima.

În timpul întrevederii lor care a durat o oră, Merkel și Trump au discutat de asemenea despre amenințarea globală reprezentată de testul cu rachetă al Coreii de Nord, tensiunile din Orientul Mijlociu și conflictul din estul Ucrainei, potrivit unor oficiali.

Discuțiile dintre Merkel și Trump au făcut parte dintr-o serie de întâlniri între lideri înaintea summitul G20 de la Hamburg, care începe vineri. Germania deține în prezent președinția G20.

Anterior joi, Angela Mekel și-a exprimat speranța că summitul G20 va ajuta la oprirea crizelor de lungă durată din Siria și Ucraina, ambele aflându-se pe agenda de politică externă a Rusiei.

Totuși, tema Coreii de Nord s-ar putea să domine întâlnirea, Trump cerând Chinei și Coreii de Sud — ambele membre G20 — să își intensifice acțiunile pentru a combate ambițiile nucleare ale Phenianului.

La întâlnirea dintre Trump și Merkel, care a avut loc la un hotel din Hamburg, au luat parte ministrul german de externe Sigmar Gabriel și secretarul de stat american Rex Tillerson, precum și fiica lui Trump, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner — ambii consilieri la Casa Albă.

Consilierul economic al lui Trump, Gary Cohn, și secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, au participat de asemenea la întâlnire.

Discuția de joi a fost a treia întrevedere între Trump și Merkel de la instalarea miliardarului la Casa Albă în luna ianuarie.

De atunci, cei doi au avut dispute în privința Apărării și politicii anti-globalizare 'America pe primul loc' a lui Trump.

Merkel l-a criticat de asemenea pe Trump pentru decizia de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce liderul american a atacat-o pentru politica de deschidere față de refugiați și pentru surplusul comercial al Germaniei în relația cu SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale