Mesajele ascunse ale noului cântec de propagandă dedicat lui Kim Jong-un, descifrate de experți. Melodia a devenit virală pe Tiktok VIDEO

Mesajele ascunse ale noului cântec de propagandă dedicat lui Kim Jong-un, descifrate de experți. Melodia a devenit virală pe Tiktok VIDEO

Experții au descifrat noi mesaje politice în noua melodie de propagandă lansată luna trecută de liderul suprem nord-coreean Kim jong-un. Intitulată „Tatăl Prietenos”, cântecul pop a devenit un hit pe platforma TikTok.

FOTO Captură Video

Melodia revarsă complimente asupra dictatorului nord-coreean, descriindu-l drept „cald precum mama ta” și „binevoitor precum tatăl tău”, relatează The Sun.

Cântecul începe cu versurile: „Să cântăm despre Kim Jong Un, marele nostru lider. Să ne lăudăm cu Kim Jong Un, tatăl nostru prietenos”.

Ideea de figură paternă este o imagine pe care liderul nord-coreean și parlamentul său au încercat să o imprime în ultimii ani.

După ce a preluat puterea de la tatăl său, Kim Jong Il, în 2012, el a fost numit „Marele Succesor”. Experții sunt însă de părere că, mai recent, Kim Jong-un se îndreaptă într-o altă direcție - tinzând spre un titlu mai apropiat de familie, precum cel avut bunicul său Kim Il Sung, primul lider al Coreei de Nord, supranumit atât „tată”, cât și „Marele”.

De altfel, a fost remarcată și o abatere notabilă de la limbajul și vocabularul obișnuit pentru a-l descrie, așa cum reiese din noua melodie.

Realizat de Kim împreună cu echipa sa, videoclipul în care acesta este asemănat cu un tată pentru poporul său denotă o mai mare centrare pe sine și reflectă, prin imagini și versuri, maniera în care dorește regimul să fie perceput de cetățeni.

De pildă, este arătat îmbrățișând un copil, în timp ce zâmbește și îi oferă un sărut pe obraz. O altă imagine îl surprinde pe Kim adulat de un grup de tinere femei.

Alexandra Leonzini, de la Universitatea Cambridge, care studiază muzica nord-coreeană, consideră că această nouă viziune idealistă asupra Liderului Suprem ar putea semnala o schimbare ce se produce în această țară.

„Cântecele sunt folosite pentru a transmite direcția în care se îndreaptă statul... pentru a semnala momente importante și evoluții importante în politică”.

„Un cântec este aproape ca un ziar din Coreea de Nord”, a subliniat ea.

La începutul acestui an, Coreea de Nord și-a intensificat în mod îngrijorător amenințările cu privire la „anihilarea” dușmanilor săi, inclusiv SUA, dar în principal Coreea de Sud, anunțând anularea eforturilor de reunificare și reconciliere.

Astfel, a etichetat Sudul drept „principalul inamic” și a amenințat cu un război nuclear total în cazul a „chiar și 0,001 mm” de invazie a teritoriului său.

Ce mesaj transmite Kim Jong-un

Prin accentuarea ideii că liderul este o personalitate iubitoare, experții sunt de părere că Kim încearcă să-și asigure loialitate necondiționată, indiferent de ce ar face.

Tema unei națiuni unite este susținută de o alta pretinzând că cetățenii aflați sub conducerea sa de fier „au încredere absolută și îl urmează din toată inima” .

Leonzini este de acord cu această interpretare, explicând că mesajul de printre rânduri este de a „motiva și a lupta pentru un obiectiv comun în beneficiul națiunii”.

Clipul trece în revistă întreaga gamă de locuitori din Coreea de Nord, precum și de profesii, de la asistente la șoferi, de la copii la bătrâni. Cu toții zâmbesc, subliniind o stare de fericire împărtășită de toți.

Înăbușirea creativității

Coreea de Nord are reguli deosebit de stricte legat măsura în care li se permite cetățenilor să fie creativi, au susținut dezertorii.

Frecvent, cântecele, arta și filmele sunt folosite ca opere de propagandă astfel încât punctele de vedere ideologice să fie pompate insidios în întreaga țară.

„Întreaga producție artistică din Coreea de Nord trebuie să servească educația de clasă a cetățenilor și, mai specific, să-i educe cu privire la motivul pentru care ar trebui să simtă recunoștință, loialitate față de partid”.

Keith Howard, profesor emerit de muzicologie la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra, a spus că cântece precum Friendly Father sunt folosite drept mijloace de a imprima anumite idei în mintea ascultătorului.

„Până când cântecul a fost preluat în corp, a devenit parte a persoanei. Așa că știu atât de bine versurile, chiar dacă fac doar gesturile, chiar dacă doar le ascultă. Un cântec ideologic bun este capabil de asta – trebuie să încorporeze mesajul”, a explicat el.

Un hit pe TikTok

Linia melodică catchy a devenit chiar un hit pe TikTok, stârnind comparații oarecum ciudate cu formația suedeză de mare succes Abba, având în vedere versurile și tonalitatea excesiv de optimiste.

A devenit fondul sonor al unor clipuri cu milioane de vizionări și chiar au atras mii de ascultători din SUA și din Europa.

„Sună înfiorător de bine – propaganda din Coreea de Nord are propria categorie”, a comentat cineva.

„Ascult asta fără dau atenție textului, după care încep să zâmbesc și să mișc din cap; a trebuit să țip la mine ca să mă opresc”, a spus altcineva.

„Sunt absolut convins că Kim Jong Un are cel mai mare ego din galaxie”, a fost un alt comentariu.

La începutul acestui an, adevărata față a regimului a fost expusă, iar consecințele nealinierii la viziunile liderului suprem au avut parte de mare publicitate, după ce doi studenți adolescenți au fost condamnați la 12 ani de muncă silnică pentru că se uitau la seriale sud-coreene interzise

Mai mult, au fost încătușați și umiliți pe un stadion plin de studenți.

Relatări despre incident sugerează că filmarea a fost folosită în Coreea de Nord pentru a educa cetățenii mai tineri și a-i speria pentru a nu îndrăzni să vizioneze la rândul lor „înregistrări decadente”.

„Cultura regimului păpușar putred s-a răspândit chiar și la adolescenți. Au doar 16 ani, dar și-au ruinat viitorul”, se arată în acel clip.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”