Mesajul președintelui de 23 august: O serie de atacuri au fost lansate cu scopul de a fragiliza democrația, iar societatea trebuie să rămână activă

Mesajul președintelui de 23 august: O serie de atacuri au fost lansate cu scopul de a fragiliza democrația, iar societatea trebuie să rămână activă

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire joi, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, la situația actuală din România, făcând apel la ”cetățenii responsabili” să își facă datoria și să combată tendințele extremiste, explicând că ”nu ne putem permite o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist”, scrie G4Media.

Celebrăm, anul acesta, 100 de ani de la formarea statului național unitar român, iar asumarea adevărului istoric și analiza serioasă a evenimentelor care au marcat societatea noastră reprezintă un obiectiv prioritar. Astăzi, tentația iliberalismului este extrem de mare. Trebuie să ne facem datoria de cetățeni responsabili și să combatem orice tendință extremistă care ne poate îndepărta de valorile și principiile europene. Am putut observa, în ultima perioadă, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democrația românească. Nu ne putem permite renunțarea la angajamentele asumate odată cu integrarea în Uniunea Europeană și nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist. Să nu uităm că, în timpul dictaturii, distrugerea societății civile, anihilarea pluralismului politic și a drepturilor fundamentale au însemnat, de fapt, distrugerea sistematică a statului de drept”, a transmis Klaus Iohannis.

Generația actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept, să-i omagieze pe cei care au făcut posibilă România de astăzi și să acționeze, cu verticalitate și bună-credință, pentru întărirea instituțiilor și consolidarea poziției statului român pe plan extern”, a mai explicat președintele.

În mesajul transmis cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, Klaus Iohannis amintește cu  totalitarismele au distrus statul de drept, au încercat să spulbere libertatea de expresie, au încălcat, în mod flagrant, drepturile și libertățile cetățenești, ”însă nu au reușit să reprime dorința de libertate și atașamentul față de valorile democratice ale milioanelor de oameni care au crezut cu tărie că aceste regimuri pot fi învinse”.

Cei care s-au opus dictaturilor au fost privați de libertate, torturați, umiliți, iar mulți au plătit chiar cu viața pentru vina de a fi militat pentru o societate liberală, construită pe principii sănătoase, în acord cu valorile fundamentale ale umanității. Abnegația de care au dat dovadă victimele fascismului și comunismului dovedește că, în lupta cu pericolele care afectează corecta dezvoltare a unei societăți, este nevoie de curaj și de un puternic sentiment de patriotism civic”, mai amintește șeful statului.

23 august a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor fascismului și Comunismului printr-o lege adoptată de Parlament în 2011.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon