Mesajul șefului armatei ucrainene la doi ani de război cu Rusia: „Victoria va veni”

Mesajul șefului armatei ucrainene la doi ani de război cu Rusia: „Victoria va veni”

Ucraina va triumfa în cele din urmă, a asigurat sâmbătă comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, la împlinirea a doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Oleksandr Sirski a fost numit recent noul comandant al armatei ucrainene FOTO Profimedia

„Sunt convins că victoria noastră stă în unitate. Şi cu siguranţă va veni. Pentru că lumina prevalează întotdeauna asupra tenebrelor!", a scris generalul Sîrski pe Telegram.

Acum doi ani, "când mii de coloane de invadatori ruşi au intrat în Ucraina din toate direcţiile, când mii de rachete şi bombe au căzut asupra ţării noastre, nimeni din lume nu credea că vom rezista", a amintit comandantul ucrainean.

"Nimeni nu a crezut, dar Ucraina a crezut în asta! A crezut în ea, a acceptat bătălia şi a făcut faţă" unui inamic mult mai puternic, în acest "cel mai mare război din Europa de după de-Al Doilea Război Mondial", a continuat Oleksandr Sîrski.

El le-a adus un omagiu soldaţilor ucraineni ucişi şi a promis să "răzbune" moartea lor, recunoscând în acelaşi timp că marea contraofensivă a Kievului, lansată în vara anului 2023, "din păcate, nu a dat rezultatele aşteptate".

"Luptăm pentru fiecare metru din teritoriul nostru", a adăugat comandantul în vârstă de 58 de ani, născut în Rusia.

Șeful NATO: „nu trebuie să ne pierdem speranţa”

"Situaţia de pe câmpul de luptă rămâne extrem de dificilă. Obiectivul preşedintelui Putin de a domina Ucraina nu s-a schimbat, nu există niciun indiciu că se pregăteşte pentru pace", a transmis secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un mesaj înregistrat.

„Dar nu trebuie să ne pierdem speranţa. Ucraina a demonstrat în mod repetat capacităţi remarcabile şi determinare feroce", a subliniat el în mesajul video postat pe site-ul NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit promisiunile de ajutor militar din partea ţărilor NATO, "în valoare de câteva miliarde de dolari" ce urmează să ajungă în Ucraina.

"Aceasta include capabilităţi decisive, cum ar fi muniţie de artilerie, apărare aeriană şi nave de luptă, precum şi echipamente şi piese de schimb pentru (avioane) F-16, drone şi echipamente de deminare. Mai mult sprijin este pe drum", a spus el.

Moscova a început acest război cu scopul de a "închide uşa NATO pentru Ucraina, refuzându-i dreptul de a-şi alege propria cale", a afirmat Jens Stoltenberg. "Dar se întâmplă exact opusul: Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO", a subliniat el.

"Întrebarea nu este 'dacă', ci 'când'. În timp ce vă pregătim pentru această zi viitoare, NATO va continua să fie alături de voi, pentru securitatea Ucrainei şi a noastră", a spus el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă "rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean" la sosirea sa la Kiev, unde efectuează o vizită pentru marcarea a doi ani de conflict, alături de premierii Canadei, Belgiei şi Italiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat