Mesajul tranșant transmis de Xi Jinping lui Putin înainte de a părăsi Moscova VIDEO

Mesajul tranșant transmis de Xi Jinping lui Putin înainte de a părăsi Moscova VIDEO

Xi Jinping, președintele Chinei, a încheiat vizita de trei zile pe care a întreprins-o în Federația Rusă, la invitația președintelui Vladimir Putin.

Vladimir Putin, președintele Rusiei și Xi Jinping, președintele Chinei FOTO: Profimedia

Începută luni cu o întrevedere de patru ore și continuată marți, cu o discuție și mai lungă, de șase ore, vizita lui Xi Jinping în Rusia, la invitația omologului său Vladimir Putin, s-a încheiat.

Întâlnirea a fost concretizată de semnarea unei declarații comune privitoare în special la politica externă a Statelor Unite.

Înainte de despărțire, între cei doi lideri a avut loc un scurt dialog care va fi larg analizat de specialiști.

"Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună", i-a spus Xi Jinping lui Putin.

"Sunt de acord", i-a răspuns liderul de la Kremlin.

"Te rog, ai grijă, dragă prietene", a mai adăugat Xi Jinping, potrivit Daily Mail.

"Călătorie sigură!", a încheiat Vladimir Putin.

Mesajul lor de despărțire a venit la doar câteva ore după ce Putin a promis că va răspunde planurilor britanice de a trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina, în timp ce Moscova a avertizat că riscul unei "coliziuni nucleare" este în creștere .

„Prietenia” dintre cei doi lideri de stat a început acum zece ani , cu vodcă și sendvișuri. În februarie 2022, cei doi au anunțat că au creat o prietenie „fără limite“, iar Putin l-a invitat pe Xi să viziteze capitala rusă. De atunci, cei doi au vorbit în mod public despre consolidarea „relației lor speciale“, atât Moscova, cât și Beijingul respingând ceea ce ei spun că sunt încercările SUA de a crea o „lume unipolară“ controlată de Washington.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a invitat China la discuții și că așteaptă un răspuns din partea Beijingului.

'Am oferit Chinei să devină un partener în implementarea formulei de pace. Am transmis formula noastră pe toate canalele. Vă invităm la dialog. Așteptăm răspunsul dumneavoastră', a declarat Zelenski într-o conferință de presă, adăugând că: „Primim unele semnale, dar încă nu există detalii“.

China nu a oferit nicio propunere concretă pentru a pune capăt războiului, în afară de 'planul său de pace' în 12 puncte , care includea solicitarea de încetare a sancțiunilor occidentale, negocieri care să permită Ucrainei să cedeze teritorii, retragerea NATO de la granițele sale estice și eforturi de reconstrucție de care probabil vor beneficia contractorii chinezi.

Beijingul insistă că este un intermediar neutru în Ucraina, dar, în ciuda apelurilor sale la pace, Beijingul a continuat să stea umăr la umăr cu Rusia și a repetat viziunea Kremlinului despre expansionismul NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”